Thursday 9 October 2008

Αρχιδια(ι)τησίας το ανάγνωσμα...


Τελικά οι Έλληνες διαιτητές έχουν καλές προθέσεις αλλά είναι ανίκανοι? Ή μήπως είναι ικανοί αλλά κατευθυνόμενοι? Κι αν -ο Θεός να μας φυλάει- είναι κατευθυνόμενοι ανίκανοι? Τα συνεχιζόμενα και τρανταχτά λάθη τους στους αγώνες της SuperLeague και η -ώρες ώρες εκνευριστική- ατιμωρησία τους γεννούν απορίες, καχυποψία, γκρίνια, αγανάκτηση...
Ο πρόεδρος της ΕΠΟ πρότεινε να δοθεί η προεδρία της ΚΕΔ στην κορυφαία σφυρίχτρα των τελευταίων ετών -μετά τον Νοσφεράτου φυσικά...- τον εν αποστρατεία Σουηδό διαιτητή Άντερς Φρισκ. Ξένος αρχιδιαιτητής λοιπόν...Ωραία. Ένας ξένος -και με αναμφισβήτητο κύρος- αρχιδιαιτητής που θα βάζει κάθε κατεργάρη διαιτητή στον πάγκο του, ή μάλλον καλύτερα εκτός πινάκων. Αν η κίνηση αυτή έχει σκοπό να συμμορφωθούν οι "άρχοντες" των αγώνων (βάζω και τους επόπτες βεβαίως βεβαίως), τότε έχει καλώς. Όχι τίποτα άλλο, να βλέπουμε και λίγο μπάλα, γιατί έχουμε μπουχτίσει από πολλά...Από ματς όπου σφυρίζονται 100 φάουλ και παίζεται 40 λεπτά καθαρού ποδοσφαίρου. Από "τσεκούρια" που έχουν το ελεύθερο να βαράνε ατιμώρητα στο ψαχνό. Από υποδείξεις οφσάιντ παικτών που καλύπτονται μερικά μέτρα απο 3 και 4 αμυντικους. Από ματς όπου και το θέατρο ατιμώρητο μένει...Μπούχτισε ο κόσμος από όλα αυτά. Αν λοιπόν ο Φρισκ (ή ο όποιος Φρισκ) βελτιώσει αυτή την εικόνα, τότε θα μιλάμε για βήμα μπροστά.
Ας υποθέσουμε όμως ότι οι Μαζαράκοι, οι Κωνσταντινέηδες και οι Σταυρίδηδες κλπ είναι όντως ανεπαρκείς. Τι θα γίνει τότε? Θα πηγαίνει ένας ένας σπίτι του και θα ξεμείνουμε από διαιτητές? Θα επιστρέψουμε ξανά στην εποχή όπου έρχονταν και σφύριζαν ο Βιτρώ, ο Μασάζ, ο Πιραντέλο και δεν ξέρω γω ποιος άλλος? Κι αν πέσουν κι αυτοί σε κανά σφάλμα χοντρό, τα λάθη θα κριθούν ως "ανθρώπινα" ή θα αρχίσουν μουρμούρες του στυλ "...ωχ...προλάβανε να τα 'πάρουνε' κι αυτοί.."?
Το ζητούμενο είναι να βελτιωθούν οι διαιτητές αγωνιστικά. Όχι να πισωγυρίζουμε. Αν είναι τυφλοί να πάνε σπίτια τους, αν είναι ανεπαρκείς να στρώσουν κώλο και να εφαρμόσυν όσο πιο σωστά μπορούν τους κανονισμούς, αν είναι λαμόγια να "συμμορφωθούν" άμεσα αλλιώς να πάνε κι αυτοί σπιτάκια τους. Αλλά για να γίνει αυτό είναι απαραίτητος ένας Φρισκ? Ίσως..τι να πω..Σε μια χώρα που "χρειάστηκε" Βασιλιάς από τη Βαυαρία για να την κυβερνήσει το 1833, που "χρειάστηκαν" ξένες μυστικές υπηρεσίες για να εξαρθρωθεί η 17 Νοέμβρη και που το management του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος "δίνεται" σε Γερμανούς, το να έχει η ΚΕΔ Σουηδό πρόεδρο μάλλον δεν είναι και τίποτα το τραγικό.
Εκτός, βέβαια, αν το ζητούμενο του Γκαγκάτση είναι να μην υπάρχει γκρίνια και καχυποψία από το Σάββα, τον Αντώνη, το Φανούρη, τον Κώστα, το Φώντα κλπ κλπ κλπ...και να έχει την ησυχία του. Και ό,τι -διαιτητικό λάθος- ήθελε προκύψει!

No comments:

Αναζήτηση στο Μπακότερμα