Saturday 27 September 2008

Η Ιστορία δεν αλλάζει - Mas que un club

Η εκπομπή “Fight club” του NovaSport Fm, φιλοξένησε χθες τον αντιπρόεδρο της λέσχης Φίλων Ρεαλ Μαδρίτης "Χαράλαμπος Τσιριμονάκης". Ο κ. αντιπρόεδρος κινήθηκε στο χαλαρό στυλ της εκπομπής, εκτός από ένα ακατανόητο ξέσπασμα εναντίον της “Penya Barcelona - Σύνδεσμος Φίλων Μπαρτσελόνα Αθήνας”. Υποστήριξε μεταξύ άλλων, πως η αντίληψη της κοινής γνώμης για την υποστήριξη της Ρεαλ από το Φρανκικό – φασιστικό καθεστώς, οφείλεται σε μια προπαγάνδα και όχι σε πραγματικά γεγονότα. Ο αντιπρόεδρος της λέσχης λοιπόν, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο της εκπομπής για την σχέση τους με την αντίστοιχη λέσχη της Barcelona, απάντησε πως “αυτοί διάλεξαν τον δρόμο της αντιπαλότητας, γράφοντας για τον ‘φασίστα’ Μπερναμπέου, για την εύνοια του Φράνκο προς την Ρεάλ και την περίφημη υπόθεση Ντι Στέφανο.”
Τα επιχειρήματά του:
1) ο Μπερναμπέου δεν ήταν φασίστας.
2) Ο Φράνκο δεν βοήθησε την Ρεάλ.
3) Ο Ντι Στέφανο πήγε στην Μπαρτσελόνα, και του είπε ο Κουμπάλα (!) πως δεν πρόκειται να γίνει ποτέ νο.1, γιατί ο Ούγγρος ήταν το αστέρι εκεί και αυτό δεν θα άλλαζε. Και απογοητευμένος ο Ντι Στέφανο κατέληξε στην Ρεαλ.
Μάλιστα, μάλιστα..

Η αλήθεια:
1) Ο Σαντιάγο Μπερναμπέου: “During the war he fought as a soldier for the fascists under the general Muñoz Grandes and formed part of the invasion of Catalonia by Franco's nationalist forces.”(Wikipedia)
2) - Τίτλοι της Ρεαλ επί Φράνκο, 1939-1978: 1954, 1955, 1957, 1958, 1961, 1962, 1963, 1964, 1965, 1967, 1968, 1969, 1972, 1975, 1976, 1978
- Τίτλοι της Μπαρτσελόνα επί Φράνκο, 1939-1978: 1945, 1948, 1949, 1952, 1953, 1959, 1960, 1974
Είναι γνωστό πως κατά την διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου πολέμου (1936-1939), η Μπαρτσελόνα, όπως και όλη η Καταλονία, τάσσεται με τον πλευρό των Δημοκρατικών. Ο τότε πρόεδρός της, Ζόζεπ Σουνιόλ, εκτελείται από τους εθνικιστές του στρατηγού Φράνκο. Με την επικράτηση της παράταξης του στον πόλεμο, η Μπαρτσελόνα περνάει την πιο δύσκολη περίοδο της ιστορίας της. Ο δικτάτορας πριμοδοτούσε σκανδαλωδώς την αγαπημένη του Ρεαλ, που αποτελούσε το σύμβολο της ‘ενωμένης’ Ισπανίας.
3) Είναι πολύ δύσκολο να αντικρούσουμε το επιχείρημα για τον Κουμπάλα (παίχτης θρύλος της Μπάρτσα), και αυτό γιατί δεν έχουμε ηχητικά ντοκουμέντα. Από την άλλη υπάρχουν πειστήρια και έγγραφα για την εξής άποψη:
Το 1953 ο Ντι Στέφανο υπέγραψε στην Μπαρτσελόνα, μεταγραφή αναγνωρισμένη από την ΦΙΦΑ. Η ισπανική κυβέρνηση δεν αναγνώρισε την μεταγραφή, και η ΦΙΦΑ αποφάσισε πως η δικαιοδοσία είναι της ισπανικής κυβέρνησης. Παράλληλα ο τότε πρόεδρος της Ρεαλ, Μπερναμπέου, εκμεταλλευόμενος την φασαρία, προσέγγισε τον παίχτη για λογαριασμό της ομάδας του. Η απόφαση της κυβέρνησης του Φράνκο ήταν πολύ «λογική». Ο παίχτης θα αγωνιζόταν 2 χρονιές στην κάθε ομάδα, εναλλάξ. Όπως ήταν λογικό, η διοίκηση της Μπαρτσελόνα παραιτήθηκε από την διεκδίκηση του παίχτη.
Το τελευταίο μας επιχείρημα είναι αυτό

Υ.Γ Μήνυμα ακροατή “Για την σφαγή με τον Ρ. Κάρλος δεν λες τίποτα?”
Απάντηση κ. αντιπρόεδρου “Έγινε σφαγή τότε δεν αντιλέγω. Πέρσι όμως που φάγατε τα 4, ο Φράνκο σας έφταιγε?”

2 comments:

Anonymous said...

2 ΜΟΜΝΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ¨:1)Ο ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ ΦΡΑΝΚΟ ΗΤΑΝ ΟΠΑΔΟΣ ΤΗΣ ΛΑ ΚΟΡΟΥΝΙΑ,ΛΟΓΩ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ(ΓΑΛΙΚΙΑΝΟΣ)2)ΤΟ ΚΛΑΜΠ ΤΗΣ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΕΧΕΙ ΦΤΙΑΧΘΕΙ ΑΠΟ ΕΛΒΕΤΟΥΣ,ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ(ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΒΕΤΙΚΟΥ ΚΑΝΤΟΝΙΟΥ)...Η ΔΙΑΜΑΧΕΣ ΠΑΝΤΩΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ REAL KAI BARCELONA,ΔΕΝ ΜΕ ΑΦΟΡΟΥΝ...ΚΑΘ ΟΤΙ....AFICIONADO ΤΗΣ RAYO VALLECANO...(VIVA LA REPUBLICA DES VALLECAS)

Anonymous said...

Αλήθειες και ψέματα

ψέματα
"Με την επικράτηση της παράταξης του στον πόλεμο, η Μπαρτσελόνα περνάει την πιο δύσκολη περίοδο της ιστορίας της"

Αλήθεια
"Μετα την ανάληψη της εξουσίας από τον Φράνκο (1939) - η Μπαρτσελόνα διέρχεται την καλύτερη περίοδο στην Ιστορία της. Η Μπαρτσελόνα τα 15 πρώτα της δικτατορίας είναι πρώτη σε τίτλους (είναι η μόνη περίοδος που η Μπαρτσελόνα προπορευόταν) και η Ρεάλ Μαδρίτης έμεινε άτιτλη για 15 ολόκληρα χρόνια."
___________________________________

ψέματα
"Το 1953 ο Ντι Στέφανο υπέγραψε στην Μπαρτσελόνα, μεταγραφή αναγνωρισμένη από την ΦΙΦΑ."

Αλήθεια
"Η ΦΙΦΑ δεν αναγνώρισε ποτέ τη μεταγραφή του Ντι Στέφανο στη Μπαρτσελόνα για το 1953. Τα δικαιώματα του παίκτη τα είχε η Μπαρτσελόνα από το 1954 (χρονιά στην οποία τα δικαιώματα είχε η Ριβερτ Πλέιτ - ομάδα από την οποία τον αγόρασε η Μπαρτσελονα."
___________________________________
ψέματα
"Ο παίχτης θα αγωνιζόταν 2 χρονιές στην κάθε ομάδα, εναλλάξ. "

Αλήθεια
"Δεν υπήρξε ποτέ τέτοια απόφαση.
Τα δικαιώματα του παίκτη ανήκαν σε Μπαρτσελόνα και Ρεάλ για τις χρονιές που ανήκαν οι παίκτες στις Ριβερτ και Μιγιονάρος αντίστοιχα.
Το δυο στον ένα και δυο στον άλλο είναι από τα μεγαλύτερα ψέματα που έχουν ακουστεί για αυτή την υπόθεση."
__________________________________
ψέματα
"Όπως ήταν λογικό, η διοίκηση της Μπαρτσελόνα παραιτήθηκε από την διεκδίκηση του παίχτη."

Αλήθεια
"Η Μπαρτσελόνα πούλησε τον ποδοσφαιριστή στη Ρεάλ Μαδρίτης. Δεν παραιτήθηκε κανενός δικαιώματος της."
__________________________________
ψέματα
"Με την επικράτηση της παράταξης του στον πόλεμο, η Μπαρτσελόνα περνάει την πιο δύσκολη περίοδο της ιστορίας της. Ο δικτάτορας πριμοδοτούσε σκανδαλωδώς την αγαπημένη του Ρεαλ, που αποτελούσε το σύμβολο της ‘ενωμένης’ Ισπανίας."

Αλήθεια
"Η Μπαρτσελόνα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας τίμησε 2 φορές το δικτάτορα και οι λόγοι ήταν οι εξής.
1) Ο Φράνκο με ειδικό διάταγμα έδωσε ειδική άδεια στην Μπαρτσελόνα να χτίσει το σημερινό γήπεδο της σε περιοχή που θεωρούταν δασική.
2) Με ειδικό διάταγμα η ομάδα της Μπαρτσελόνα πούλησε περιουσία της στο κράτος με αποτέλεσμα να βρει χρήματα για την πραγματοποίηση μεταγραφών και της κατασκευής του γηπέδου.
3) Η δικτατορία του Φράνκο χρηματοδότησε την κατασκευή του γήπεδο μπάσκετ της Μπαρτσελόνα (Παλαου Μπλαουγράνα).

Αναζήτηση στο Μπακότερμα