Thursday 28 May 2009

Giant Steps

"Giant Steps is a 1960 album by jazz musician John Coltrane, released on Atlantic Records....The recording exemplifies Coltrane's melodic phrasing that came to be known as sheets of sound, and features the use of a new harmonic concept now referred to as Coltrane changes. Jazz musicians continue to use the Giant Steps chord progression as a practice piece and as a gateway into modern jazz improvisation. The ability to play over the Giant Steps/Coltrane cycle remains to this day one of the benchmark standards by which a jazz musician's improvising skill is measured." Wikipedia

Οι παραπάνω λέξεις είναι μόνο μια μικρή έκφραση θαυμασμού και σεβασμού για τον δίσκο του John Coltrane (ενός από τους μεγαλύτερους σαξφωνίστες -αν όχι του μεγαλύτερου- της Jazz και της "Σοβαρής" μουσικής), Giant Steps. Ο δίσκος αυτός, ανέδειξε και πρωτοεμφάνισε στην μουσική μια καινούρια ''εκφραση', τα παραπετάσματα ήχου, με την μεγάλη πυκνότητα σε νότες, το σπάσιμο κανόνων και καλουπιών του χρόνου..Ανέδειξε με λίγα λόγια την ιδιοφυΐα αυτού του μουσικού. Και για αυτούς τους λόγους μνημονεύεται ως ο δίσκος με την μεγαλύτερη επιρροή στην Jazz μουσική.

Φαντάζομαι πως οι περισσότεροι έχετε καταλάβει που το πάω. Η γνώμη μου είναι πως η επιρροή και η καινοτομία αυτού του δίσκου, είναι εφάμιλλη με το ποδόσφαιρο που δοκίμασε, δίδαξε και έπαιξε η Barcelona φέτος. To πόσο μπροστά για την εποχή τους ήταν και οι δυο, αυτό που θα αφήσουν παρακαταθήκη για τους επόμενους, τον δρόμο της επιτυχίας, τα γιγάντια βήματα εμπρός. Δεν πρόκειται για τον τελικό και την άνετη επικράτηση της, ούτε για το τρεμπλ, λίγη σημασία έχουν αυτά. Πρόκειται περί του "καινούργιου" που πρόσφερε η ομάδα. Τα απλά και αυτονόητα έγιναν όλα πράξη. Η αμυντική γραμμή στιβαρή και χωρίς λάθη, που ταυτόχρονα ανεβαίνει με την μορφή των 2 μπακ-εξτρεμ να επιτεθεί. Οι μέσοι που κρατούν ΟΣΟ ΘΕΛΟΥΝ την μπάλα, και όταν πρέπει δημιουργούν, πασάρουν, σκοράρουν, χωρίς όμως να χάνουν τον αμυντικό τους προσανατολσιμό. Η επίθεση, η γραμμή κρούσης κάθε ομάδας, φαίνεται ότι "γυροφέρνει" στην περιοχή, ουσιαστικά όμως περιμένει την στιγμή να κάνει το λάθος η αντίπαλη άμυνα και να την σκοτώσει, με ένα σουτ, μια διείσδυση, μια πάσα σε έναν συμπαίχτη. Αν δεν γίνει αυτό όμως είναι ικανή να φτάσει μόνη της στην εστία παίρνοντας την μπάλα από πίσω. Αυτά δηλαδή που διδάσκονται σε σχολές ποδοσφαίρου, προπονητικής κτλ έγιναν όλα πράξη φέτος από τους Καταλανούς. Είμαι πεπεισμένος πως θα μνημονεύεται σαν καινοτόμος ομάδα, όπως η Ολλανδία με το total football.

Όμως δεν είμαστε δημοσιογράφοι, δεν χρειάζεται να κουράσουμε με χαζές αναλύσεις κάτι πολύ απλό.



















ΥΓ1 Εντυπωσιακό! Η Μπαρτσελόνα είχε στην 18αδα του τελικού 10 ποδοσφαιριστές που προερχονται από τις ακαδημίες του συλλόγου.

ΥΓ2




No comments:

Αναζήτηση στο Μπακότερμα