Friday 6 November 2009

Pro Evolution Soccer 2010 (Konami) VS Fifa 10 (EA Sports) ή μαλλον περί ανέμων και υδάτων ή μάλλον άσκοπη καβλάντα.

"Θέλω να το δω"

To 1997 στο σπίτι του ξάδερφου μου, σε PC, είχα την πρώτη εμπειρία με τα “new gen”ποδοσφαιράκια. Oι –μαγικές κατά τα άλλα-εποχές του 2D στα Sensible και στα Kick Off, είχαν μόλις παρέλθει. Fifa 1997. Ήταν το πρώτο που παρουσίασε το «polygonal players» feature, και την 32-bit AI(Τεχνητή νοημοσύνη του παιχνιδιού). Η Newcastle θυμάμαι δέσποζε στο παιχνίδι με Aprilla και Ferdinard μπροστά, Speed, Given, Beardsley κτλ. Το 1998 με το Fifa98 RTWC(Road to World Cup) o τίτλος πραγματικά πήρε τα πάνω του και άλλαξε τα δεδομένα και τα ζητούμενα στους τίτλους ποδοσφαίρου. Θυμάμαι ώρες και ημέρες να παίζω Premier League με την United των Cole, Yorke, Beckham, Keane(θυμάμαι όμως να βάζω και αρκετά συχνά γκολ από την σέντρα). H συνέχεια δεν ήταν ανάλογη ως προς την βελτίωση του gameplay, μόνο ο τομέας των γραφικών έκανε βήματα. Μέχρι και το Fifa 2001 ήμουν Fan της EA. Περισσότερο λόγω κεκτημένης ταχύτητας και ενθουσιασμού παρά της πραγματικής βελτίωσης των τίτλων της. Τα επόμενα 2-3 χρόνια απραξία ως προς τα ποδοσφαιράκια. Το 2004 όμως, τα μικρότερα μου ξαδέρφια στο Άργος με μύησαν στα ISS Pro Soccer και συγκεκριμένα στο Pro Evolution Soccer 3.* Εκείνα τα χρόνια (..συγκίνηση) στα χέρια της παρέας βρέθηκε ένα XBOX, και μετά από άσκοπες περιπλανήσεις σε τίτλους παιχνιδιών γενικώς, μπήκαμε (και μείναμε εκεί για 4 χρόνια) στον μαγικό κόσμο του Pro με το Pro Evolution Soccer 5. Στον κόσμο του εθιστικού gameplay, της τσαντίλας, της κόντρας, των τραυματισμών, των κοντρών, του Messi, του φαντάσματος, του Andriano, του Etoo, του Nedved, του κωλοδάχτυλου, του ΓΚΚΚΚΡ, του ΓΑΜΩ! ΓΑΜΩ! ΓΑΜΩ! , του "θέλω να το δω", του "μόνο ο Αλευρομάγειρας τέτοιο τεχνητό οφσαιντ", των μαζώξεων για Champions League –και καλά-. Ακολούθησε αλλαγή στην κονσόλα με PS2, αλλά το Pro ήταν Pro. Ούτε τα Isar της Μπάγερν, ούτε τα Palm του Πελέ, ούτε τα Peloponnisos και Athenakos FC για Ολυμπιακό και Πανθηναϊκό μας πείραζαν. Οι τίτλοι από το Pro 5 μέχρι και το Pro 9 (με το Champions League) μας ικανοποίησαν στο έπακρο. Δηλαδή για το value for money (ή το fun for money), τα 60 ευρώ ήταν τσάμπα (60 ευρώ γιατί τόσο κάνουν οι καινούριοι τίτλοι για το XBOX360, αλλάξαμε πάλι κονσόλα, ξέχασα να το αναφέρω, next gen παιχίδια; Next gen κι εμείς). Για να μην μακρυγορώ κι άλλο, είμασταν φαντατικά ταγμένοι στο Pro.


2009

Την περασμένη σαιζόν διαπίστωσα ένα διχασμό ανάμεσα στους gamers. Με το πρόσχημα πως η (ξεχασμένη) EA έφτιαξε ένα Fifa σίγουρα αντάξιο και ίσως καλύτερο από το PES 2009. Το τσέκαρα και δεν χρειάστηκε πολλή σκέψη για να το πάω πίσω στο video club για να πληρώσω και λιγότερα δηλαδή χαμένα χρήματα. Ωραία είχε πολλές licenced ομάδες, ωραία γραφικά, και αξιοπρεπές engine. Και τι να κάνουμε τώρα?



2010

Αντί προλόγου επίλογος. Υποπέσαμε σε σφάλμα. Πριν 3 εβδομάδες, παίξαμε το Demo του PES 2010, και το complete Fifa 10. Σφάλλαμε το ομολογούμε, βιαστήκαμε, υπήρξαμε ασεβείς.

-Έλα μωρέ ποιο Pro τώρα ρε συ, κοίτα εδώ μπάλα που παίζεται..

- Πωωω κοίτα τρίπλα που κάνει!

-Φοβερή ρε συ..πως την κάνει είπαμε?

-Να, RT και LT εναλασσόμενα γρήγορα, πατώντας Y και RS μέσα και ταυτόχρονα κίνηση με το LS.

Δεν θα μιλήσουμε σαν game testers-reviewers, απλοί gamers είμαστε. Η αλήθεια είναι πως το Fifa είναι πραγματικά καλό παιχνίδι. Με γενικούς όρους είναι ένα δύσκολο Simulation. Δηλαδή ναι σαφώς και μπορείς να παίξεις τα παιχνιδάκια σου με τους φίλους σου, αλλά για να καταλάβεις και να χρησιμοποιήσεις πολλά skills, πιστεύω ότι απαιτείται τουλάχιστον ένα 10ωρακι στην Arena mode, μόνος σου. Αυτόματα λοιπόν ακυρώνεται για τις παρέες. Και για τις παρέες του "πίνω μπάφους και παίζω pro" και για τους μεγαλύτερους σαν και εμάς που θέλουμε απλά να διασκεδάσουμε με τους φίλους μας. (εδώ πρέπει να πούμε πως η EA ξεκινάει πάντα με ντεσαβαντάζ στην Ελλάδα, γιατί το Pro είναι κάτι σαν ιερή αγελάδα, κυρίως στις ηλικίες 18-25, τις "πίνω μπάφους και παίζω pro" όπως είπαμε).

Και ρεαλιστικές κινήσεις πολλές και όμορφα animation, και λίγα κολλήματα, καθόλου lag(καθυστέρηση), πολλές τρίπλες, αλλά προσωπικά κάτι με χαλάει ρε γαμώτο. Υπάρχουν στιγμές που κουράζεται το μάτι μου, δεν βλέπω την μπάλα πως αλλιώς να το πω. Αυτός ο περιβόητος τεχνικός τομέας του παιχνιδιού ανήκει ακόμα στην Konami. Ένα πολύ καλό παιχνίδι εν κατακλείδι.

Μέχρι λοιπόν να πάρουμε την full version του PES, είπαμε πολλές φορές τέλος το Pro, θα παίζουμε FIfa. Και παλεύαμε να κάνουμε καμιά τρίπλα, να περάσουμε κάποιον αμυντικό και μαθαίναμε να κινούμαστε χωρίς την μπάλα. Πολύ ωραία. Το PES ήρθε όμως. Kαι θα μείνει στο drive της κονσόλας. Πολύ καλύτερα γραφικά και animation από το Fifa. "Ο δυναμικός φωτισμός είναι εξαιρετικός και η λεπτομέρεια αρκετών ποδοσφαιριστών (όπως του Rooney) είναι απίστευτη. Οι υφές είναι υψηλής ποιότητας και οι απαιτήσεις του παιχνιδιού κυμαίνονται σε λογικά πλαίσια. Τα collisions επιτέλους έχουν διορθωθεί και σπάνια θα δείτε παίκτη να περνάει μέσα από κάποιον άλλο...Ο σχολιασμός επί των πλείστων είναι πετυχημένος και το πλήθος συμβάλει αρκετά στην ποδοσφαιρική ατμόσφαιρα." Για τον ήχο-σχολιασμό έχουμε ενστάσεις βέβαια αλλά δεν πειράζει. Για να τα λέμε όλα οι ζειμπεκιές των παιχτών που κάνουν ενίοτε σταματήματα και ενέργειες αψυχολόγητες που κοστίζουν υφίστανται ακόμα , αλλά ειλικρινά για μένα εκεί είναι μαγεία. Γιατί αυτά ισχύουν για όλους και η αδρεναλίνη ανεβαίνει.. Μεγάλη καθαρότητα στην οθόνη που δεν κουράζει και αξιόλογη ενίσχυση σε licensed ομάδες. Πάλι όμως λείπει η Bundesliga, και η Μπάγερν, κάτι που δεν κατάλαβα ποτέ. Η εταρεία του Castlevania, του Silent Hill, του PES και του Metal Gear Solid δεν δίνει αρκετά χρήματα για δικαιώματα? Εντάξει δεν με ενδιαφέρει το πρωτάθλημα Κορέας και Μεξικού που έχει το Fifa, αλλά είναι βασικές οι ελλείψεις αυτές.

To κουράσαμε νομίζω το θέμα και ξεφύγαμε πολύ. Οι "ψαγμένοι" θα έχετε δει το εννιάρι και το 6, 5 του Gamespot, αλλά και τις κριτικές ελληνικών sites. Υπερβολές έχω να πω. Δεν αλλάζει ρε παιδί μου αυτή η τσίτα του να νικάς με 3-0 στο 65' και να είσαι χλωμός ακόμα και για την νίκη. Αν θέλετε να πιείτε καφεδάκι και να κάνετε τρίπλες μόνοι σας στο practice βάλτε το Fifa στην κονσόλα σας, αν πάλι σας πάρουν οι φίλοι σας για μάζωξη αλλάξτε δίσκο γρήγορα, βάλτε το Pro, αδειάστε τα τασάκια και έχετε έτοιμα τα ποτήρια.


ΥΓ Μαρέσκα δεν υπάρχει ούτε στον Ολυμπιακό ούτε πουθενά.



*Δεν σε χαλάει ψαρά που σε έχω για πλάκα πια..??? ξέρεις εσύ!

3 comments:

Octopus said...

Pro uber alles!!!

Pro και τα μυαλά στα κάγκελα!!!

Ωραία έχει κάποια ανεπαίσθητα μειονεκτήματα... Και τι μ' αυτό???

Τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει το γεγονός του να μαζεύεσαι με την υπόλοιπη παρέα στο σαλόνι και να μπινελικώνεσαι ασταμάτητα μεταξύ τρίπλας, καπνού και ποτού για το ποιός είναι μεγαλύτερο παλτό...

Γιατί να τους κάνει πάντα χαζούς ο Βίγια και γιατί ο Αλέκος είναι τόσο γραφικός που ακόμα και στο Pro του φταίει η διαιτησία...

Υ.Γ.1. Δεν υπάρχει πουθενά ο Έντσο???
Υ.Γ.2. Περιμένω πρόσκληση για να σας φιλοδωρήσω με μερικά παστέλια κι από κοντά φίλε Θάνη...

Octopus said...

Σε περίπτωση που δεν κατάλαβες ποιός σε προκαλεί... "Λάζαρος"

Α και κάτι ακόμα!!! Ο φίλος Φώντας έχει ανέβει επικίνδυνα στο Champions League Fantasy...
Εσύ πάλι μάλλον ζήλεψες από εμένα και είπες να μου κάνεις παρά στις τελευταίες θέσεις...
Για συγκεντρώσου...

Skywalker said...

Lazarako den kserw re sy ti ginetai peftei polu diplo kai kouvas kai xanoume theseis. min anisixeis omws tha eimaste 10ada sto telos aneta..

Αναζήτηση στο Μπακότερμα