Wednesday, 9 June 2010

Ιστορίες Παγκοσμίου Κυπέλλου - Μουντιαλικές συγγένειες

Πλησιάζουν οι μέρες και δεν κρατιόμαστε... Τελευταίο αφιέρωμα σήμερα στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων και κατά την ταπεινή μας άποψη, το πιο ενδιαφέρον. Στη φετινή διοργάνωση θα συμβεί κάτι το πρωτόγνωρο. Για πρώτη φορά δύο αδέρφια θα τεθούν αντιμέτωπα σε αγώνα Μουντιάλ. Ο Ζερόμ Μπόατενγκ (αριστερά) και ο Κέβιν-Πρινς Μπόατενγκ (δεξιά) γεννήθηκαν στο Βερολίνο από Γκανέζο πατέρα και Γερμανίδα μητέρα. Ακολούθησαν και οι δυο ποδοσφαιρική καριέρα. Ο πρώτος -αμυντικός του Αμβούργου- προτίμησε να αγωνιστεί με την εθνική ομάδα της γενέτειράς του, ενώ ο δεύτερος -μέσος της Πόρτσμουθ- με τα χρώματα της Γκάνας, πατρίδας του πατέρα του. Η ζωή πάντα είχε μεγαλύτερη φαντασία απ'τους ανθρώπους κι έτσι, η κληρωτίδα του Μουντιάλ "τοποθέτησε" την Γκάνα και τη Γερμανία στον ίδιο όμιλο... Μένει να δούμε αν τελικά οι δύο Μπόατενγκ αγωνιστούν στο ματς. Αυτή η μονομαχία θα είναι το λιγότερο συναρπαστική.
Με αφορμή, λοιπόν, αυτή τη "συνάντηση", το ΜΠΑΚΟΤΕΡΜΑ ανοίγει το φάκελο 'Δεσμοί αίματος στα Παγκόσμια Κύπελλα'. Πατεράδες, γιοι, αδέρφια, θείοι, μέχρι και... παππούς με εγγονό. Enjoy!

Ο Lucien Laurent έμεινε στην ιστορία ως ο άνθρωπος που έβαλε το 1ο γκολ στην ιστορία του θεσμού. Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι στην αποστολή της Γαλλίας στο ΠΚ του 1930 είχε συμπεριληφθή και ο (κατά ένα χρόνο μεγαλύτερος) αδερφός του, ο αμυντικός Jean Laurent. Δεν αγωνίστηκαν μαζί στον πρώτο αγώνα του τουρνουά κόντρα στο Μεξικό και έτσι έχασαν την ευκαιρία να γινουν τα πρώτα αδέρφια που παίζουν μαζί σε ένα ματς Μουντιάλ. Την ευκαιρία αυτή βέβαια... την άρπαξαν τα αδέρφια Rosas, του Μεξικού. Ο Manuel (αρχηγός μάλιστα) και ο Felipe. Στην ίδια διοργάνωση, ο Juan και ο Mario Evaristo γίνονται τα πρώτα αδέρφια που παίζουν σε έναν τελικό, με τη φανέλα της Αργεντινής.
O "δικός" μας Zlatko Čajkovski (προπονητής στην ΑΕΚ και στον Απόλλωνα Καλαμαριάς) συμμετείχε με την Εθνική Γιουγκοσλαβίας δύο φορές σε τελικά. Το 1950 και το 1954. Στα γήπεδα της Βραζιλίας είχε παρέα στην ομάδα και τον αδερφό του Željkο, ο οποίος μάλιστα σκόραρε δυο φορές κόντρα στο Μεξικό.
Στο Μουντιάλ της Ελβετίας, oι Αυστριακοί (με 2 χρόνια διαφορά) αδερφοί Körner, ο Alfred και ο Robert, αγωνίστηκαν μαζί βασικοί μέχρι και τον ημιτελικό κόντρα στη Δ.Γερμανία. Η υπερομάδα της Ουγγαρίας δε διέθετε μόνο τον Puskas, τον Koscis και τον Hidegkuti, αλλά και δύο αδερφούς. Τους επιθετικούς József και Mihály Tóth. Aγωνίστηκαν μαζί στον μεγάλο προημιτελικό -γνωστό και ως "Μάχη της Βέρνης"- κόντρα στη Βραζιλία, ενώ νωρίτερα ο József είχε σκοράρει στη φάση των ομίλων στο εκθαμβωτικό 8-3 των Μαγυάρων επί της Δυτικής Γερμανίας. Στον τελικό, παρών ήταν μόνο o József. Εκεί, στην 'απέναντι' πλευρά, τον περίμεναν δυο αδέρφια-θρύλοι της Kaiserslautern και του Γερμανικού ποδοσφαίρου, ο Fritz (φωτό) και ο Ottmar Walter. Και τους πήραν τη "μπουκιά απ'το στόμα". Τα αδέρφια Walter, και ειδικά ο εμβληματικός αρχηγός Fritz, συνέδεσαν το όνομά τους με το "Θαύμα της Βέρνης" και έδωσαν περηφάνια στον ντροπιασμένο -ακόμα τότε- Γερμανικό λαό.
Ιδιαίτερη θέση στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο έχουν ο Bobby και ο Jack Charlton (φωτό). Αντίπαλοι στο εγχώριο πρωτάθλημα (Manchester Utd και Leeds Utd αντίστοιχα) αλλά συμπαίκτες στην εθνική Αγγλίας. Ο πρώτος αγωνίστηκε σε 4(!) Μουντιάλ ('58, '62, '66, '70) και ο δεύτερος σε αυτά του '66 και του '70. Αντίπαλοι και μάλιστα στους "αιώνιους" της -τότε- Τσεχοσλοβακίας ήταν και οι αδερφοί Veselý, που συμμετείχαν με την εθνική ομάδα της χώρας τους στο ΠΚ του 1970. Ο František Veselý ήταν επιθετικός της Slavia Praha και ο Bohumil Veselý μέσος της Sparta Praha.
Στο τουρνουά της Δ.Γερμανίας το 1974, για πρώτη φορά εμφανίστηκαν δυο δίδυμοι ποδοσφαιριστές, ο René και ο Willy van de Kerkhof (φωτό), με την σπουδαία ομάδα της Ολλανδίας. Αγωνίστηκαν μαζί και στο ΠΚ του 1978 στην Αργεντινή. Όσον αφορά στα του 1974, ενδιαφέρον παρουσιάζει η συμμετοχή δυο "δυάδων" από αδέρφια, για λογαριασμό της -πρωτοεμφανιζόμενης τότε- Αϊτής. Πρόκειται για τους Roger και Guy Saint-Vil και τους Marion και Fritz Leandre. Τέλος, στην ίδια διοργάνωση πραγματοποίησε την εμφάνισή του για πρώτη φορά ο σημερινός πρόεδρος της Bayern, Uli Hoeness, ενώ ο -ένα χρόνο μικρότερος- αδερφός του, Dieter, ήταν μέλος της Δ.Γερμανίας στο ΠΚ του Μεξικού 12 χρόνια αργότερα!!!
Το 1982, για πρώτη φορά σε τελική φάση Μουντιάλ, συμμετείχαν δυο αδέρφια τερματοφύλακες στην ίδια ομάδα. Ήταν ο Vyacheslav και ο Viktor Chanov, της ΕΣΣΔ, που ωστόσο δεν αγωνίστηκαν σε κανένα ματς, μιας και ήταν στη σκια του μεγάλου Dasaev. O Viktor Chanov ήταν μέλος της Σοβιετικής Ένωσης και το 1986 και αγωνίστηκε σε ένα ματς, αυτό της φάσης των ομίλων κόντρα στον Καναδά. Παρόντες στα γήπεδα της Ισπανίας και οι αδερφοί Bernd και Karl-Heinz Förster της Δ.Γερμανίας. Ο Bernd αγωνίστηκε -χωρίς να χάσει λεπτό- σε όλα τα ματς, ενώ ο Karl-Heinz (ο οποίος έπαιξε και το Μουντιάλ του '86) αγωνίστηκε σε όλα τα ματς απ'τη 2η φάση μέχρι και τον τελικό. Παρών για τη Δ.Γερμανία και ο σπουδαίος Thomas Allofs, με τον αδερφό του Klaus να είναι μέλος των 'πάντσερ' τέσσερα χρόνια αργότερα στο Μεξικό. Ίδια περίπτωση και οι αδερφοί Van der Elst της πολύ καλής τότε εθνικής Βελγίου, με τον Franki να αγωνίζεται στο Μουντιάλ του 1982 και τον Leo σε αυτό του 1986. Οι Zoran και Zlatko Vujovic της Hajduk Split και της εθνικής Γιουγκοσλαβίας συνυπήρξαν στο ΠΚ του 1982, ενώ ο Zlatko βρέθηκε και στα γήπεδα της Ιταλίας το 1990 στην τελευταία εμφάνιση της Γιουγκοσλαβίας (ως ενωμένη) σε τελική φάση μιας μεγάλης διοργάνωσης.
Ο μεγάλος Socrates ήταν από τα βασικά και αναντικατάστατα στελέχη της Βραζιλίας τόσο στην Ισπανία το '82, όσο και στο Μεξικό το '86. Δεν κατάφερε να στεφθεί πρωταθλητής, κάτι που κατόρθωσε ο μικρότερος αδερφός του, ο περίφημος Rai το 1994 στις ΗΠΑ.
Ο Rolando Chilavert ήταν μέλος -χωρίς να αγωνιστεί σε κάποιο ματς- της Παραγουάης το 1986, για να "αποκαταστήσει" την τιμή της οικογένειας ο σπουδαίος τερματοφύλακας Jose Luis, 12 χρόνια αργότερα στα γήπεδα της Γαλλίας. Ίδια χρονική διαφορά συμμετοχής και για τους σπουδαίους αδερφούς Laudrup (φωτό), με τον Michael να κάνει την εμφάνισή του -και παράλληλα να εντυπωσιάζει- στην τελική φάση του 1986 και 12 χρόνια να είναι συμπαίκτης με τον αδερφό του Brian στην εθνική ομάδα της Δανίας μέχρι τους 8 του θεσμού.
Τα αδέρφια Baresi έχουν μόλις 2 χρόνια διαφορά. Παρόλο που υπήρξαν και οι δυο διεθνείς με την εθνική Ιταλίας, δε βρέθηκαν μαζί σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο Giuseppe ήταν μέλος της Squadra Azzura το 1986. O -μικρότερος- Franco θα μπορούσε να συμπεριληφθεί (όντας μάλιστα -χωρίς να παίξει- μέλος της ομάδας του '82), αλλά ο Bearzot προτίμησε τον Scirea. Το αγωνιστικό ντεμπούτο του Franco Baresi σε Μουντιάλ έγινε το 1990 στην πατρίδα του, ενώ το κύκνειο άσμα το 1994, με τον χειρότερο τρόπο μάλιστα, καθώς έχασε το πρωτο πέναλτυ στον τελικό κόντρα στη Βραζιλία.
Στο Μουντιάλ της Ιταλίας το 1990, συναντάμε μια περίπτωση παρόμοια με αυτήν της Αϊτής του '74. Τα αδέρφια Eissa Meir Abdulrahman/Ibrahim Meir Abdulrahman και Khalil Ghanim Mubarak/Mubarak Ghanin Mubarak ήταν μέλη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην παρθενική συμμετοχή της χώρας σε τελική φάση ΠΚ. Μια άλλη Αραβική χώρα που συμμετείχε στο ΠΚ της Ιταλίας, η Αίγυπτος, είχε στις τάξεις της τους πρώην παίκτες του ΠΑΟΚ, τον Hossam Hassan και τον δίδυμο αδερφό του, Ibrahim. Στην ίδια διοργάνωση, το παρών έδωσαν και οι Erwin και Ronald Koeman για λογαριασμό της Ολλανδίας, με τον δεύτερο να συμμετέχει και στο ΠΚ του 1994.
Η παράδοση των Ολλανδών αδερφών συνεχίστηκε και στα τουρνουά του '94 και του '98 με τους πασίγνωστους δίδυμους αδερφούς De Boer (που "χαιδευτικά" θα έχετε ακούσει να τους αποκαλούν "Οι ΝτεΜπουραίοι"). Ήταν βασικά στελέχη στην πορεία των Οράνιε προς τοα προημιτελικά του '94 και τα ημιτελικά του '98. Στον περίφημο ημιτελικό απέναντι στη Βραζιλία το 1998, στη διαδικασία των πέναλτι, ήταν και οι δυο τους ανάμεσα στους εκτελεστές για την ομάδα τους. Ο μεν Frank σκόραρε, ο δε Ronald νικήθηκε από τον Taffarel στο τελευταίο -και καθοριστικό- πέναλτυ. Στην ίδια διοργάνωση (αυτήν του 1998), συμμετείχαν επίσης οι αδερφοί Flo (Tore Andre και Jostein) με την εθνική Νορβηγίας, αλλά και οι αδερφοί McKinlay (Billy και Tosh) με την εθνική Σκωτίας.
Στα πιο πρόσφατα τουρνουά, συναντάμε τα δίδυμα αδέρφια Zevlakov. Τον Michal (γνωστό από τη θητεία του στον ΟΣΦΠ) και τον Marcin (που τον είδαμε να αγωνίζεται στο ΑΠΟΕΛ). Ήταν μαζί στο ΠΚ του 2002, ενώ ο Michal ήταν αρχηγός της Πολωνίας στο Μουντιάλ της Γερμανιας το 2006. Οι Κροάτες Robert και Niko Kovac ήταν παρώντες στις διοργανώσεις του 2002 και του 2006. Στην τελευταία, άλλοι δυο δίδυμοι, οι Ελβετοί Degen, o Philipp και ο David. Tέλος, οι Aruna και Bakari Kone και οι γνωστοί και μη εξαιρεταίοι Kolo και Yaya Toure ήταν από τους ακρογωνιαίους λίθους της Ακτής Ελεφαντοστού στο προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, με τους τελευταίους να είναι βασικοί και στο επερχόμενο...
Εκτός από τους αδερφούς Toure (φωτό), στη Νότια Αφρική θα συναντήσουμε με τα χρώματα της Παραγουάης τον τερματοφύλακα Diego Baretto και τον μέσο Edgar, ενώ οι Kengo και Sonzuke Nakamura θα είναι στην 23άδα της Ιαπωνίας, όπως και οι Wilson και Johnny Palacios σ'αυτήν της Ονδούρας.


Στα αξιοσημείωτα του φετινού Μουντιάλ και η παρουσία προπονητή-πατέρα και γιου-παίκτη στην ίδια ομάδα. Πρόκειται για τους Bob και Michael Bradley (προπονητής και παίκτης αντίστοιχα στις ΗΠΑ) και Vladimir Weiss / Vladimir Weiss (προπονητής και παίκτης αντίστοιχα στη Σλοβακία). Κάτι που συνέβη και το 1966, με τον προπονητή της Ουρουγουάης Ondino Viera να παίρνει μαζί του στα γήπεδα της Αγγλίας τον 20χρονο γιο του (μετέπειτα παίκτη του ΟΣΦΠ και της ΑΕΚ) Milton.
Στο παρελθόν -και με διαφορά κάποιων ετών φυσικά- αρκετοί πατεράδες και γιοι έχουν συμμετάσχει σε τελικά ΠΚ. Ο Ισπανός Martin Vantolrá που συμμετείχε στη διοργάνωση του 1934 είδε το γιο του να παίρνει μέρος στο Μουντιάλ του 1970 με τα χρώματα του Μεξικού! Η οικογενεια Maldini (φωτό) είναι γνωστό ότι έχει τρομερή παράδοση. Ο Cesare Maldini ήταν μέλος της εθνικής Ιταλίας το 1962. Ο γιος του, ο τεράστιος Paolo Maldini είχε την τύχη -και την αξία φυσικά- να πάρει μέρος σε τέσσερα παγκόσμια κύπελλα από το '90 μέχρι το 2002. Ο Jean "Tchouki" Djorkaeff (που συμμετείχε και σκόραρε στα τελικά του '66) το 1998 καμάρωνε το γιο του Juri να σηκώνει το τρόπαιο για λογαριασμό της Γαλλίας μέσα στο "σπίτι" τους. Ιδιαίτερο καμάρι, όμως, πρέπει να το χει και ο Σουηδός Roy Andersson (αγωνίστηκε στο ΠΚ του ΄78) καθώς ΚΑΙ οι 2 γιοι του, ο Patrick και ο Daniel γνώρισαν τη χαρά της συμμετοχής σε ένα Μουντιάλ ('94 και '02 ο πρώτος, '02 και '06 ο δεύτερος). Ο πολύ δημοφιλής μπακ της Ουρουγουάης το '70 και το '74, Julio Montero Castillo είναι πατέρας του παλαίμαχου άσσου της Juventus Paolo Montero, που αγωνίστηκε το 2002, παρέα με τον τεράστιο Diego Forlan (αυτόν θα τον δούμε και φέτος), του οποίου ο πατέρας, Pablo Forlan ήταν παρών στις διοργανώσεις του '66 και του '74. Δυο μέλη της εθνικής Ισπανίας στο ΠΚ του 1966, ο Manuel Sanchís Martínez και ο Miguel Reina έκαναν "μουντιαλικούς απογόνους". Ο γιος του πρώτου, ο Manuel Sanchís ήταν μέλος της Ισπανίας το '90, ενώ ο γιος του δεύτερου ήταν αναπληρωματικός του Casillas στο προηγούμενο ΠΚ, ενώ αναμένεται να έχει την ίδια τύχη και σ'αυτό της Νότιας Αφρικής. Άλλος ένας δικός μας, ο πρώην επιθετικός της Καβάλας, ο Πολωνός Ebi Smolarek, κατάγεται από μουντιαλική οικογένεια, καθώς ο πατέρας του, Wlodzimierz Smolarek ήταν μέλος της πολύ καλής Πολωνίας στα τουρνουά του '82 και τοθυ '86.

Κλείνουμε με το καλύτερο... Παππούς με εγγονό! Ο επιθετικός του Μεξικού το 1930, Luiz Perez, ήταν παππούς του αμυντικού Mario Perez, που αγωνίστηκε στα γήπεδα της πατρίδας του στο Μουντιάλ του 1970.

Αναμένουμε τα σχόλιά σας, τις προτάσεις σας, και ό,τι άλλο θέλετε, εν αναμονή της κόντρας των δύο Boateng ;)


Πηγές : fifa.com
wikipedia
planet world cup
Spiegel

1 comment:

Anonymous said...

Εντυπωσιακό!!! Βλέπω τις πηγές σου αλλά πραγματικά δεν μπορώ να φανταστώ πώς κατάφερες να συγκεντρώσεις τόσες πληροφορίες! Εύγε Φόντ!

Αναζήτηση στο Μπακότερμα