Επιστροφή στα posts, σήμερα, ανοίγοντας το "απουσιολόγιο" των περασμένων Μουντιάλ, αλλά και αυτού που ξεκινά σε 10 μέρες... Καθώς, λοιπόν, πλησιάζει η ολοκλήρωση των 32 ρόστερ, το ΜΠΑΚΟΤΕΡΜΑ επισημαίνει τις ηχηρές απουσίες από τη Νότια Αφρική και -κυρίως- "βουτά" για άλλη μια φορά στο παρελθόν για να θυμηθεί όλους τους μεγάλους ποδοσφαιριστές που δεν αγωνίστηκαν ποτέ σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Alfredo Di Stefano (Αργεντινή, Κολομβία, Ισπανία)
Ούτε με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της γενέτειράς του (Αργεντινή), ούτε με αυτό της Κολομβίας (οι 4 συμμετοχές του με αυτήν, δεν έχουν αναγνωριστεί από τη FIFA), ούτε και με αυτό της Ισπανίας κατάφερε ο μέγιστος Di Stefano να αγωνιστεί σε ένα Μουντιάλ. Η Αργεντινή δεν προκρίθηκε στα τελικά του 1950 και του 1954. Το 1956 ο Di Stefano παίρνει την Ισπανική υπηκοότητα, αλλά ούτε οι Ισπανοί θα καταφέρουν να ταξιδέψουν στα τελικα της Σουηδίας το 1958. Κάτι που κατορθώνουν 4 χρόνια αργότερα. Λίγο πριν ξεκινήσει όμως το τουρνουά, ένας μυϊκός τραυματισμός δεν επέτρεψε στον τεράστιο αυτό ποδοσφαιριστή (που ως τότε είχε κατακτήσει 5 κύπελλα Πρωταθλητριών με τη Ρεάλ) να συμμετάσχει σε ένα Μουντιάλ.
Βίντεο
Valentino Mazzola (Ιταλία)
Ο πατέρας του Sandro Mazzola, ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της υπερομάδας της Τορίνο τη δεκαετία του '40, και φυσικά της Εθνικής Ιταλίας. Άλλωστε, 10 από τους παίκτες της Τορίνο ήταν μέλη της Squadra Azzura εκείνη την εποχή. 1 χρόνο πριν το Μουντιάλ του 1950 στη Βραζιλία, στις 4 Μαΐου του 1949, το αεροπορικό δυστύχημα της Superga στέρησε από το διεθνές ποδοσφαιρικό κοινό τη χαρά να δει μια πραγματικά σπουδαία ομάδα να αγωνίζεται -και πιθανότατα να κατακτά- στο ΠΚ της Βραζιλίας. Μαζί με τον Mazzola, τιμούμε εκείνη την ομάδα.
Βίντεο
Duncan Edwards (Αγγλία)
Παρόμοια τύχη με τον Mazzola είχε και ο Duncan Edwards. Απ'τα εξέχοντα μέλη της ομάδας της Μanchester United τη δεκαετία του '50, θεωρήθηκε ένας απ'τους πρώτους all-around ποδοσφαιριστές στην ιστορία του αθλήματος. Το μοιραίο βράδυ της 6ης Φεβρουαρίου του 1958, είχαν πεθάνει ήδη 7 συμπαίκτες του, όταν αυτός μεταφερόταν στο νοσοκομείο βαριά τραυματισμένος, μετά την αεροπορική τραγωδία του Μονάχου... Χρειαζόταν μεταμόσχευση νεφρού. Χαροπάλευε, με απίστευτη θέληση και πάθος, σε σημείο να θέλει να αγωνιστεί κόντρα στη Wolves στο επόμενο ματς της United! To μόσχευμα βρέθηκε, ο οργανισμός του όμως δεν το δέχτηκε και στις 21 Φεβρουαρίου, ο Duncan Edwards έφυγε οριστικά απ'τη ζωή.
Βίντεο
George Best (Βόρεια Ιρλανδία)
Όπως και ο Di Stefano, είναι ίσως ο μόνος παίκτης που μπορεί να συγκριθεί με ιερά τέρατα, χωρίς ποτέ να έχει αγωνιστεί σε ένα ΠΚ. Είχε την ατυχία, το -μικρό αλλά περήφανο- ποδοσφαιρικό του έθνος να μην προκριθεί στα τελικά ενός ΠΚ, όσο ο Best ήταν στα "ντουζένια" του. Tι ειρωνεία, οι Βορειοϊρλανδοί είχαν 2 κολλητές συμμετοχές το '82 και το '86... Ο Best δεν κόσμησε με την παρουσία του, παρά μόνο τα γήπεδα της Μ.Βρετανίας, της Ευρώπης (για διασυλλογικές διοργανώσεις και προκριματικά) και των ΗΠΑ. Και σίγουρα, χαμένος δεν ήταν μόνο αυτός, αλλά και ο θεσμός του Μουντιάλ.
Βίντεο
Liam Brady (ΕΙΡΕ)
Ο Liam Brady υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους μπαλαδόρους που έβγαλε ποτέ η Μεγάλη Βρετανία. Ο Ιρλανδός της Arsenal ήταν αέρινος, φινετσάτος, δε θύμιζε τίποτα βρετανικό το στυλ παιχνιδιού του, γι αυτό και είναι από τους ελάχιστους που -αφήνοντας το Νησί- έκανε σπουδαία καριέρα στο εξωτερικό και δη στην Ιταλία. Το καταδεικνύουν και τα 2 πρωταθλήματα που κατέκτησε με τη Juve, το '81 και το '82. 16 χρόνια διεθνής (1974-1990), αποσύρθηκε από την Εθνική Ομάδα του ΕΙΡΕ στα προκριματικά του ΠΚ του 1990, σε ηλικία 34 ετών και έχασε την ευκαιρία να αγωνιστεί σε μια μεγάλη διοργάνωση (είχε χάσει και το Euro του 1988).
Βίντεο
Bernd Schuster (Γερμανία)
Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι ίσως η εξέλιξη των τουρνουά του ΄82 και του ΄86 να ήταν διαφορετική αν η Δυτική Γερμανία είχε στις τάξεις της τον Bernd Schuster. Άλλωστε, ήταν μέλος της ομάδας που κατέκτησε το Euro του 1980. Όταν αρνήθηκε να αγωνιστεί σε ένα ματς κόντρα στην Αλβανία προκειμένου να βρεθεί σπίτι του για τη γέννηση του παιδιού του, η πόρτα της Εθνικής έκλεισε μια για πάντα για τον Schuster. Μια άλλη εκδοχή υποστηρίζει ότι υπήρξε επισόδιο ανάμεσα στην τότε ομάδα του (Barcelona) και την ομοσπονδία της χώρας του ενόψει ενός φιλικού με τη Βραζιλία. Η ουσία είναι ότι ο ταλαντούχος μέσος δεν κατάφερε να αγωνιστεί σε κανένα Μουντιάλ...
Βίντεο
Ian Rush (Ουαλλία)
Ο μεγάλος μυστακοφόρος κανονιέρης των '80ς, συγκαταλέγεται στους τοπ σκόρερς τόσο με τα κόκκινα της Liverpool όσο και με αυτά της Εθνικής Ουαλλίας. Μόνο που με το σύλλογο του Merseyside κατέκτησε σχεδόν τα πάντα (πρωταθλήματα, κύπελλα, κύπελλο Πρωταθλητριών), ενώ με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του δεν είχε καν τη δυνατότητα να συμμετέχει σε μια μεγάλη διοργάνωση και πιο συγκεκριμένα σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο.
Βίντεο
Ryan Giggs (Ουαλλία)
Παρόμοια είναι και η περίπτωση του -ακόμα ενεργού- Ryan Giggs. Γεννήθηκε Ουαλλός, και παρόλο που έγιναν προσπάθειες να αγωνιστεί με την ομάδα νέων της Αγγίας, δεν βρέθηκαν 'αγγλικές ρίζες' κι έτσι ο Ryan αναγκάστηκε να φορέσει τα χρώματα της γενέτειράς του. Με 11 πρωταθλήματα Αγγλίας (περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον ποδοσφαιριστή) και 2 Champions League, με περισσότερες από 800 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις με τη Μanchester United, της οποίας πλέον είναι σημαία, ο Giggs έχει μια πλούσια καριέρα. Σίγουρα όμως, η συμμετοχή σε ένα Μουντιάλ θα ήταν το καλύτερο επιστέγασμα για την καριέρα αυτή.
Βίντεο
Eric Cantona (Γαλλία)
Άλλος ένας 'διάβολος' (όνομα και πράγμα!) που δεν κατάφερε να παρευρεθεί σε ένα ΠΚ. Toν καιρό που μεσουρανούσε (πρωτίστως με τη φανέλα της Leeds και κυρίως με αυτήν της Μanchester United) η Γαλλία απέτυχε (παταγωδώς) να προκριθεί στα τελικά τόσο το 1990 όσο και το 1994. Τι κακή σύμπτωση... ήταν το διάστημα που υπήρξε διεθνής ο Μαρσεγέζος επιθετικός (1987-95). Ο 'Βασιλιάς Ερίκ' δε μάσησε, στάθηκε επάξια πλάι (και απέναντι) στους μεγάλους (και μουντιαλικούς) σταρ της εποχής του. Και όχι μόνο στις τηλεοπτικές διαφημίσεις!
Βίντεο
George Weah (Λιβερία)
Φόβος και τρόμος για τα γκολπόστ τη δεκαετία του '90, έγινε ο 1ος Αφρικανός ποδοσφαιριστής που ψηφίστηκε κορυφαίος στον κόσμο από τη FIFA το 1995 και ο 1ος μη Ευρωπαίος που κατέκτησε τη Χρυσή Μπάλα, την ίδια χρονιά. Έχει ψηφιστεί επίσης ως ο κορυφαίος Αφρικανός ποδοσφαιριστής του 20ού αιώνα. Οι ατομικές του διακρίσεις είναι πολλές, όπως και οι τίτλοι που κατέκτησε με Monaco, PSG και Milan. Όντας Λιβεριανός όμως, αυτομάτως ήταν τρομερά δύσκολο να διεκδικήσει με αξιώσεις τη συμμετοχή σε ένα Μουντιάλ.
Βίντεο
Βασίλης Χατζηπαναγής (Ελλάδα)
Τιμής ένεκεν. Υπερβολή? Μπορεί... Αλλά επιτρέψτε μας (χωρίς καμιά εθνικιστική διάθεση) να πιστεύουμε ότι ο Βάσια δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από ποδοσφαιρικούς αστέρες της εποχής του. Οι συγκυρίες δεν του επέτρεψαν να αγωνιστεί -τελικά- ούτε στην Εθνική μας ομάδα αλλά ούτε και σε αυτή της ΕΣΣΔ. Κι έτσι, δεν εμφανίστηκε σε καμιά μεγάλη διοργάνωση ένας απ'τους κορυφαίους αρτίστες της μπάλας παγκοσμίως... (Κι αυτό ΔΕΝ είναι υπερβολή!)
Βίντεο
Σε 10 μέρες, λοιπόν, ξεκινά η γιορτή του ποδοσφαίρου. Πολλοί σπουδαίοι θα δώσουν το παρών, αισθητές θα είναι όμως και οι απουσίες μεγάλων ονομάτων, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας...
Τρεις καραμπινάτες απουσίες θα έχει η προσεχής αντίπαλός μας, Αργεντινή. Ασφαλώς και δεν αναφερόμαστε στον 'τσαχπίνη' Jesus D'atolo, αλλά στους Javier Zanetti, Esteban Cambiasso και Juan Roman Riquelme. Oι δυο πρώτοι ήταν από τους πρωτεργάτες του treble για την Ίντερ, αλλά αυτό δε φάνηκε να συγκινεί το Maradona. Κι αν ο Zanetti έκλεισε τον κύκλο του στην Εθνική ομάδα... ο Cambiasso?? Και γιατί να στερηθούμε και τη φαντασία του Roman ρε παιδί μου? Κρίμα κρίμα...
Και τώρα η μεγάλη αντίπαλος, η Βραζιλία. Ακούς ότι ο Dunga δεν καλεί Ronaldinho, Ronaldo, Adriano και Pato... Και αναρρωτιέσαι "Τι σόι Βραζιλία θα είναι αυτή που θα κατέβει?" Που ηκούσθη κύριοι η ομάδα που δίδαξε το επιθετικό φαντεζί ποδόσφαιρο να κατεβαίνει με τον Γκραφίτε σέντερ φορ??? "Μετράει το αποτέλεσμα" λένε με μια φωνή όλοι στη σελεσάο. O tempora o mores...Ο προπονητής -σίγουρα- ξέρει καλύτερα, και οι Ronaldinho, Ronaldo, Adriano ήταν πραγματικά απογοητευτικοί τον τελευταίο καιρό. Αλλά...εσάς δε θα σας λείψουν δηλαδή?
Πάμε σε 3 πολύ σπουδαίους τερματοφύλακες που η απουσία τους θα φανεί σίγουρα σ'αυτό το ΠΚ. Cech, Akinveev, Given. Είναι και οι 3 βασικοί κι ακλόνητοι στις ομάδες τους, όμως τα αντιπροσωπευτικά τους συγκροτήματα δεν κατάφεραν να προκριθούν. Για τον Given ειδικά, είναι κρίμα κι άδικο, αν αναλογιστεί κανείς πώς το ΕΙΡΕ έμεινε έξω απ'τα τελικά χάρις στο χέρι του Henry...
Θα μας λείψει η Σουηδία, είναι τίμια χώρα και πάντα πάει καλά στις διοργανώσεις. Θα μας λείψει περισσότερο όμως αυτή τη φορά, γιατί δε θα χουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε το μεγάλο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς. Δεν έκανε και πολύ καλή χρονιά, αλλά δεν παύει να είναι ο Ζλάταν. Α! Επειδή λατρέψαμε και τον Mellberg φέτος, θα μας λείψει κι αυτός...
Λέγαμε για τον Akinveev. Οι Ρώσσοι όμως, με την απουσία τους μας στερούν και 2 ακόμα παικταράδες. Τον Zirkov και τον φοβερό και τρομερό Arshavin. Eιδικά για τον 2ο, θα ήμουν πολύ περίεργος να δω αν έχει τα ηγετικά χαρίσματα να φτάσει ψηλά τη χώρα του. Με τα 'αν' όμως...
Μου αρέσει που σ'αυτό ΕΔΩ το ποστ, θεωρούσα σίγουρο τον Μπενζεμά για τη Γαλλία! Κούνια που με κούναγε. Είναι απώλεια, αλλά χαλάλι για τον Σισέ!
Τα 'παλαιοκομματικά' στελέχη Μπέκαμ και Όουεν ήταν να παρευρεθούν στο πάρτι, αλλά το ιατρικό τους ιστορικό φορτώθηκε ξανά κι έτσι δε θα έχουμε την ευκαιρία να τους δούμε.
Τα χρόνια πέρασαν και δεν υπάρχει πλέον θέση στο Μουντιάλ ούτε για τον Raul, ούτε για τον Van Nistelrooy, ούτε για τον Del Pierro. Είναι πια "μουσειακοί" ποδοσφαιριστές. Χωρίς να είναι υπερήλικες, θεωρούνται βετεράνοι και 'ξεπερασμένοι'. Η "μόδα" πλέον επιτάσσει Torres, Villa, Roben, Snejider, Di Natale... Ας είναι... Θα το αντέξουμε.
Αφήνω τελευταίους τους 2 "Μιχάληδες" της Chelsea. Τον Ballack και τον Essien. Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να τους δούμε να μονομαχούν (μιας και Γερμανία και Γκάνα είναι στον ίδιο όμιλο), αλλά ας όψονται οι τραυματισμοί.
Περιμένουμε με ενδιαφέρον τα δικά σας σχόλια, τις ενστάσεις σας κλπ. Εσάς ποιος θα σας λείψει από τη Νότια Αφρική και γιατί???
Alfredo Di Stefano (Αργεντινή, Κολομβία, Ισπανία)
Ούτε με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της γενέτειράς του (Αργεντινή), ούτε με αυτό της Κολομβίας (οι 4 συμμετοχές του με αυτήν, δεν έχουν αναγνωριστεί από τη FIFA), ούτε και με αυτό της Ισπανίας κατάφερε ο μέγιστος Di Stefano να αγωνιστεί σε ένα Μουντιάλ. Η Αργεντινή δεν προκρίθηκε στα τελικά του 1950 και του 1954. Το 1956 ο Di Stefano παίρνει την Ισπανική υπηκοότητα, αλλά ούτε οι Ισπανοί θα καταφέρουν να ταξιδέψουν στα τελικα της Σουηδίας το 1958. Κάτι που κατορθώνουν 4 χρόνια αργότερα. Λίγο πριν ξεκινήσει όμως το τουρνουά, ένας μυϊκός τραυματισμός δεν επέτρεψε στον τεράστιο αυτό ποδοσφαιριστή (που ως τότε είχε κατακτήσει 5 κύπελλα Πρωταθλητριών με τη Ρεάλ) να συμμετάσχει σε ένα Μουντιάλ.
Βίντεο
Valentino Mazzola (Ιταλία)
Ο πατέρας του Sandro Mazzola, ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της υπερομάδας της Τορίνο τη δεκαετία του '40, και φυσικά της Εθνικής Ιταλίας. Άλλωστε, 10 από τους παίκτες της Τορίνο ήταν μέλη της Squadra Azzura εκείνη την εποχή. 1 χρόνο πριν το Μουντιάλ του 1950 στη Βραζιλία, στις 4 Μαΐου του 1949, το αεροπορικό δυστύχημα της Superga στέρησε από το διεθνές ποδοσφαιρικό κοινό τη χαρά να δει μια πραγματικά σπουδαία ομάδα να αγωνίζεται -και πιθανότατα να κατακτά- στο ΠΚ της Βραζιλίας. Μαζί με τον Mazzola, τιμούμε εκείνη την ομάδα.
Βίντεο
Duncan Edwards (Αγγλία)
Παρόμοια τύχη με τον Mazzola είχε και ο Duncan Edwards. Απ'τα εξέχοντα μέλη της ομάδας της Μanchester United τη δεκαετία του '50, θεωρήθηκε ένας απ'τους πρώτους all-around ποδοσφαιριστές στην ιστορία του αθλήματος. Το μοιραίο βράδυ της 6ης Φεβρουαρίου του 1958, είχαν πεθάνει ήδη 7 συμπαίκτες του, όταν αυτός μεταφερόταν στο νοσοκομείο βαριά τραυματισμένος, μετά την αεροπορική τραγωδία του Μονάχου... Χρειαζόταν μεταμόσχευση νεφρού. Χαροπάλευε, με απίστευτη θέληση και πάθος, σε σημείο να θέλει να αγωνιστεί κόντρα στη Wolves στο επόμενο ματς της United! To μόσχευμα βρέθηκε, ο οργανισμός του όμως δεν το δέχτηκε και στις 21 Φεβρουαρίου, ο Duncan Edwards έφυγε οριστικά απ'τη ζωή.
Βίντεο
George Best (Βόρεια Ιρλανδία)
Όπως και ο Di Stefano, είναι ίσως ο μόνος παίκτης που μπορεί να συγκριθεί με ιερά τέρατα, χωρίς ποτέ να έχει αγωνιστεί σε ένα ΠΚ. Είχε την ατυχία, το -μικρό αλλά περήφανο- ποδοσφαιρικό του έθνος να μην προκριθεί στα τελικά ενός ΠΚ, όσο ο Best ήταν στα "ντουζένια" του. Tι ειρωνεία, οι Βορειοϊρλανδοί είχαν 2 κολλητές συμμετοχές το '82 και το '86... Ο Best δεν κόσμησε με την παρουσία του, παρά μόνο τα γήπεδα της Μ.Βρετανίας, της Ευρώπης (για διασυλλογικές διοργανώσεις και προκριματικά) και των ΗΠΑ. Και σίγουρα, χαμένος δεν ήταν μόνο αυτός, αλλά και ο θεσμός του Μουντιάλ.
Βίντεο
Liam Brady (ΕΙΡΕ)
Ο Liam Brady υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους μπαλαδόρους που έβγαλε ποτέ η Μεγάλη Βρετανία. Ο Ιρλανδός της Arsenal ήταν αέρινος, φινετσάτος, δε θύμιζε τίποτα βρετανικό το στυλ παιχνιδιού του, γι αυτό και είναι από τους ελάχιστους που -αφήνοντας το Νησί- έκανε σπουδαία καριέρα στο εξωτερικό και δη στην Ιταλία. Το καταδεικνύουν και τα 2 πρωταθλήματα που κατέκτησε με τη Juve, το '81 και το '82. 16 χρόνια διεθνής (1974-1990), αποσύρθηκε από την Εθνική Ομάδα του ΕΙΡΕ στα προκριματικά του ΠΚ του 1990, σε ηλικία 34 ετών και έχασε την ευκαιρία να αγωνιστεί σε μια μεγάλη διοργάνωση (είχε χάσει και το Euro του 1988).
Βίντεο
Bernd Schuster (Γερμανία)
Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι ίσως η εξέλιξη των τουρνουά του ΄82 και του ΄86 να ήταν διαφορετική αν η Δυτική Γερμανία είχε στις τάξεις της τον Bernd Schuster. Άλλωστε, ήταν μέλος της ομάδας που κατέκτησε το Euro του 1980. Όταν αρνήθηκε να αγωνιστεί σε ένα ματς κόντρα στην Αλβανία προκειμένου να βρεθεί σπίτι του για τη γέννηση του παιδιού του, η πόρτα της Εθνικής έκλεισε μια για πάντα για τον Schuster. Μια άλλη εκδοχή υποστηρίζει ότι υπήρξε επισόδιο ανάμεσα στην τότε ομάδα του (Barcelona) και την ομοσπονδία της χώρας του ενόψει ενός φιλικού με τη Βραζιλία. Η ουσία είναι ότι ο ταλαντούχος μέσος δεν κατάφερε να αγωνιστεί σε κανένα Μουντιάλ...
Βίντεο
Ian Rush (Ουαλλία)
Ο μεγάλος μυστακοφόρος κανονιέρης των '80ς, συγκαταλέγεται στους τοπ σκόρερς τόσο με τα κόκκινα της Liverpool όσο και με αυτά της Εθνικής Ουαλλίας. Μόνο που με το σύλλογο του Merseyside κατέκτησε σχεδόν τα πάντα (πρωταθλήματα, κύπελλα, κύπελλο Πρωταθλητριών), ενώ με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του δεν είχε καν τη δυνατότητα να συμμετέχει σε μια μεγάλη διοργάνωση και πιο συγκεκριμένα σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο.
Βίντεο
Ryan Giggs (Ουαλλία)
Παρόμοια είναι και η περίπτωση του -ακόμα ενεργού- Ryan Giggs. Γεννήθηκε Ουαλλός, και παρόλο που έγιναν προσπάθειες να αγωνιστεί με την ομάδα νέων της Αγγίας, δεν βρέθηκαν 'αγγλικές ρίζες' κι έτσι ο Ryan αναγκάστηκε να φορέσει τα χρώματα της γενέτειράς του. Με 11 πρωταθλήματα Αγγλίας (περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον ποδοσφαιριστή) και 2 Champions League, με περισσότερες από 800 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις με τη Μanchester United, της οποίας πλέον είναι σημαία, ο Giggs έχει μια πλούσια καριέρα. Σίγουρα όμως, η συμμετοχή σε ένα Μουντιάλ θα ήταν το καλύτερο επιστέγασμα για την καριέρα αυτή.
Βίντεο
Eric Cantona (Γαλλία)
Άλλος ένας 'διάβολος' (όνομα και πράγμα!) που δεν κατάφερε να παρευρεθεί σε ένα ΠΚ. Toν καιρό που μεσουρανούσε (πρωτίστως με τη φανέλα της Leeds και κυρίως με αυτήν της Μanchester United) η Γαλλία απέτυχε (παταγωδώς) να προκριθεί στα τελικά τόσο το 1990 όσο και το 1994. Τι κακή σύμπτωση... ήταν το διάστημα που υπήρξε διεθνής ο Μαρσεγέζος επιθετικός (1987-95). Ο 'Βασιλιάς Ερίκ' δε μάσησε, στάθηκε επάξια πλάι (και απέναντι) στους μεγάλους (και μουντιαλικούς) σταρ της εποχής του. Και όχι μόνο στις τηλεοπτικές διαφημίσεις!
Βίντεο
George Weah (Λιβερία)
Φόβος και τρόμος για τα γκολπόστ τη δεκαετία του '90, έγινε ο 1ος Αφρικανός ποδοσφαιριστής που ψηφίστηκε κορυφαίος στον κόσμο από τη FIFA το 1995 και ο 1ος μη Ευρωπαίος που κατέκτησε τη Χρυσή Μπάλα, την ίδια χρονιά. Έχει ψηφιστεί επίσης ως ο κορυφαίος Αφρικανός ποδοσφαιριστής του 20ού αιώνα. Οι ατομικές του διακρίσεις είναι πολλές, όπως και οι τίτλοι που κατέκτησε με Monaco, PSG και Milan. Όντας Λιβεριανός όμως, αυτομάτως ήταν τρομερά δύσκολο να διεκδικήσει με αξιώσεις τη συμμετοχή σε ένα Μουντιάλ.
Βίντεο
Βασίλης Χατζηπαναγής (Ελλάδα)
Τιμής ένεκεν. Υπερβολή? Μπορεί... Αλλά επιτρέψτε μας (χωρίς καμιά εθνικιστική διάθεση) να πιστεύουμε ότι ο Βάσια δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από ποδοσφαιρικούς αστέρες της εποχής του. Οι συγκυρίες δεν του επέτρεψαν να αγωνιστεί -τελικά- ούτε στην Εθνική μας ομάδα αλλά ούτε και σε αυτή της ΕΣΣΔ. Κι έτσι, δεν εμφανίστηκε σε καμιά μεγάλη διοργάνωση ένας απ'τους κορυφαίους αρτίστες της μπάλας παγκοσμίως... (Κι αυτό ΔΕΝ είναι υπερβολή!)
Βίντεο
Σε 10 μέρες, λοιπόν, ξεκινά η γιορτή του ποδοσφαίρου. Πολλοί σπουδαίοι θα δώσουν το παρών, αισθητές θα είναι όμως και οι απουσίες μεγάλων ονομάτων, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας...
Τρεις καραμπινάτες απουσίες θα έχει η προσεχής αντίπαλός μας, Αργεντινή. Ασφαλώς και δεν αναφερόμαστε στον 'τσαχπίνη' Jesus D'atolo, αλλά στους Javier Zanetti, Esteban Cambiasso και Juan Roman Riquelme. Oι δυο πρώτοι ήταν από τους πρωτεργάτες του treble για την Ίντερ, αλλά αυτό δε φάνηκε να συγκινεί το Maradona. Κι αν ο Zanetti έκλεισε τον κύκλο του στην Εθνική ομάδα... ο Cambiasso?? Και γιατί να στερηθούμε και τη φαντασία του Roman ρε παιδί μου? Κρίμα κρίμα...
Και τώρα η μεγάλη αντίπαλος, η Βραζιλία. Ακούς ότι ο Dunga δεν καλεί Ronaldinho, Ronaldo, Adriano και Pato... Και αναρρωτιέσαι "Τι σόι Βραζιλία θα είναι αυτή που θα κατέβει?" Που ηκούσθη κύριοι η ομάδα που δίδαξε το επιθετικό φαντεζί ποδόσφαιρο να κατεβαίνει με τον Γκραφίτε σέντερ φορ??? "Μετράει το αποτέλεσμα" λένε με μια φωνή όλοι στη σελεσάο. O tempora o mores...Ο προπονητής -σίγουρα- ξέρει καλύτερα, και οι Ronaldinho, Ronaldo, Adriano ήταν πραγματικά απογοητευτικοί τον τελευταίο καιρό. Αλλά...εσάς δε θα σας λείψουν δηλαδή?
Πάμε σε 3 πολύ σπουδαίους τερματοφύλακες που η απουσία τους θα φανεί σίγουρα σ'αυτό το ΠΚ. Cech, Akinveev, Given. Είναι και οι 3 βασικοί κι ακλόνητοι στις ομάδες τους, όμως τα αντιπροσωπευτικά τους συγκροτήματα δεν κατάφεραν να προκριθούν. Για τον Given ειδικά, είναι κρίμα κι άδικο, αν αναλογιστεί κανείς πώς το ΕΙΡΕ έμεινε έξω απ'τα τελικά χάρις στο χέρι του Henry...
Θα μας λείψει η Σουηδία, είναι τίμια χώρα και πάντα πάει καλά στις διοργανώσεις. Θα μας λείψει περισσότερο όμως αυτή τη φορά, γιατί δε θα χουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε το μεγάλο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς. Δεν έκανε και πολύ καλή χρονιά, αλλά δεν παύει να είναι ο Ζλάταν. Α! Επειδή λατρέψαμε και τον Mellberg φέτος, θα μας λείψει κι αυτός...
Λέγαμε για τον Akinveev. Οι Ρώσσοι όμως, με την απουσία τους μας στερούν και 2 ακόμα παικταράδες. Τον Zirkov και τον φοβερό και τρομερό Arshavin. Eιδικά για τον 2ο, θα ήμουν πολύ περίεργος να δω αν έχει τα ηγετικά χαρίσματα να φτάσει ψηλά τη χώρα του. Με τα 'αν' όμως...
Μου αρέσει που σ'αυτό ΕΔΩ το ποστ, θεωρούσα σίγουρο τον Μπενζεμά για τη Γαλλία! Κούνια που με κούναγε. Είναι απώλεια, αλλά χαλάλι για τον Σισέ!
Τα 'παλαιοκομματικά' στελέχη Μπέκαμ και Όουεν ήταν να παρευρεθούν στο πάρτι, αλλά το ιατρικό τους ιστορικό φορτώθηκε ξανά κι έτσι δε θα έχουμε την ευκαιρία να τους δούμε.
Τα χρόνια πέρασαν και δεν υπάρχει πλέον θέση στο Μουντιάλ ούτε για τον Raul, ούτε για τον Van Nistelrooy, ούτε για τον Del Pierro. Είναι πια "μουσειακοί" ποδοσφαιριστές. Χωρίς να είναι υπερήλικες, θεωρούνται βετεράνοι και 'ξεπερασμένοι'. Η "μόδα" πλέον επιτάσσει Torres, Villa, Roben, Snejider, Di Natale... Ας είναι... Θα το αντέξουμε.
Αφήνω τελευταίους τους 2 "Μιχάληδες" της Chelsea. Τον Ballack και τον Essien. Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να τους δούμε να μονομαχούν (μιας και Γερμανία και Γκάνα είναι στον ίδιο όμιλο), αλλά ας όψονται οι τραυματισμοί.
Περιμένουμε με ενδιαφέρον τα δικά σας σχόλια, τις ενστάσεις σας κλπ. Εσάς ποιος θα σας λείψει από τη Νότια Αφρική και γιατί???
No comments:
Post a Comment