Sunday 6 June 2010

Ιστορίες Παγκοσμίου Κυπέλλου

Μετά και την οριστικοποίηση των 23άδων και των 32 ομάδων του Μουντιάλ, με χαρά διαπιστώσαμε πόσοι ποδοσφαιριστές ελληνικών ομάδων θα λάβουν μερος στη διοργάνωση (εκτός απ'αυτούς της Εθνικής μας ομάδας φυσικά). Και δε μιλάμε για "παλιούς γνώριμους" ή για προπονητές και λοιπούς 'σχετικούς'. Μιλάμε για ποδοσφαιριστές που θα ταξιδέψουν στη Νότια Αφρική ως εν ενεργεία παίκτες ελληνικών ομάδων.
Από πού να αρχίσουμε? Από τον αρχηγό της Βραζιλίας Ζιλμπέρτο Σίλβα και το συμπαίκτη του στον Παναθηναϊκό Τζιμπρίλ Σισέ... Κι αν ο πρώτος θεωρείται βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος της Σελεσάο, ο δεύτερος κέρδισε με το σπαθί του τη θέση στην αποστολή των Γάλλων. Ο Ράφικ Τζιμπούρ της ΑΕΚ θα παραστει και αυτός στο Μουντιάλ με τα χρώματα της Αλγερίας, ενώ ο Πάμπλο Κοντρέρας του ΠΑΟΚ -σαν παλιά καραβάνα που είναι- δε θα μπορούσε να λείπει απ'την 23άδα της Χιλής. Παλιά καραβάνα για την Εθνική Αυστραλίας είναι και ο Γκρεγκ Μουρ, που τον είδαμε στα ελληνικά γήπεδα με τα χρώματα της Καβάλας. Ζήσε και εσύ το Μουντιάλ στην Gamebookers. Οι δρόμοι του Άρη και του Αμπρέου χώρισαν νωρίς στο πρωτάθλημα, αλλά ο Ουρουγουανός επιθετικός δε "χάθηκε" και θα δώσει το παρών στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Η Ουρουγουάη έχει λίγο ακόμα... ελληνικό χρώμα, καθώς ο μέσος Νάτσο Γκονζάλες αγωνίστηκε ως δανεικός από τη Βαλένθια φέτος στο Λεβαδειακό. Μέσοι είναι και οι δυο επόμενοι. Ο Αλεκσάνταρ Ραντοσάβλιεβιτς της Λάρισας και ο Ζντένο Στρμπα της Ξάνθης συμπεριελήφθησαν στις αποστολές της Σλοβενίας και της Σλοβακίας αντίστοιχα. Τέλος, η "ελληνική" ομάδα έχει και τερματοφύλακα. Ο Ντάνι Φερνάντεζ του Ηρακλή θα είναι αναπληρωματικός -λογικά- γκολκίπερ για τους φιλόδοξους Πορτογάλους.
Θα μπορούσαν να είναι περισσότεροι "δικοί" μας, αλλά οι Μίρνες Σίσιτς (ΠΑΣ Γιαννενα), Μπράις Μουν (ΠΑΟΚ) και Χέσους Ντ'Ατολο (ΟΣΦΠ) κόπηκαν τελευταία στιγμή από τις 23άδες της Σλοβενίας, της Ν.Αφρικής και της Αργεντινής αντίστοιχα.

Στο παρελθόν πολλοί μουντιαλικοί κόσμησαν τα ελληνικά γήπεδα με την παρουσία τους. Οι Βιέρα και Λοσάντα ήρθαν πακέτο στον Ολυμπιακό το 1972 έχοντας συμμετάσχει στα ΠΚ του 1966 (ο πρώτος) και 1970 (ο δεύτερος). Ένα άλλο μέλος της χρυσής ομάδας του Γουλανδρή, ο (μακαρίτης πια) Δημήτρης Περσίδης, 2 χρόνια αφού έφυγε απ'τον Πειραιά, το 1978, ήταν στην αποστολή της Εθνικής Αυστρίας στο Μουντιάλ της Αργεντινής. Ακολούθησαν κι άλλοι πολλοί, όπως ο Προτάσοφ, ο Λιτόφτσενκο, ο Ζάετς, ο Ντέταρι, ο Μύκλαντ, o Bλάοβιτς, ο Γιάρνι, ο Ζεβλάκοφ, ο Χένρικσεν, ο Τουρέ, ο Τζόλε, ο Καλά, ο Επαλέ, ο Καρεμπέ, ο Ζιοβάνι και φυσικά ο κορυφαίος όλων Ριβάλντο...


Ποιοί ήταν όμως οι πρώτοι που συμμετείχαν σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο ως εν ενεργεία παίκτες ελληνικών ομάδων? Συνέβη στην ίδια διοργάνωση αυτή του 1986, στο Μεξικό. Ο Χόρχε Μπάριος του Ολυμπιακού ήταν αρχηγός της Εθνικής Ουρουγουάης, ενώ ο Μάρτον Εστερχάζι της ΑΕΚ συμμετείχε (και μάλιστα σκόραρε) με τη φανέλα της Εθνικής Ουγγαρίας.




1 comment:

Anonymous said...

fondeus τι μου θύμησες τώρα , ψάξε και βρε video kαλοκαίρι 1986, ο Θρύλος έχει στην εντεκάδα τον Χόρχε τον Μπάριος ... καθόμαστε με τον ξάδερφο να δούμε Σκωτία - Ουρουγουάη , τον τελευταίο αγώνα που με νίκη η ομάδα μας περνάει στην επόμενη φάση , ο αγώνας γίνεται κατά τις 3.00 το πρωί αν θυμάμαι και ο Χόρχε αποβάλλεται στις πρώτες φάσεις του αγώνα αν ... πάει ο ύπνος ... 0-0 το τελικό αποτέλεσμα ... simeont

Αναζήτηση στο Μπακότερμα