Monday 22 March 2010

Το ματ(ς) της χρονιάς!

Fondeus
Όλοι κρατούσαν μικρό καλάθι. Φίλαθλοι, παίκτες, διοικήσεις. Όλοι εκτός απ'τις εφημερίδες, που έβλεπαν (και... υποδείκνυαν!) 4ρες, "αποκαθηλώσεις", σίγουρα διπλά και άλλα τέτοια όμορφα.
Θα μου πείτε κι ο Λέτο βγήκε και είπε "Θα καθαρίσω εγώ". Κι ο Σισέ επίσης "φύλαγε 2 γκολ για τον Ολυμπιακό". Αλλά συμπεριλαμβάνω τις παραπάνω δηλώσεις στα πλαίσια του δημοσιογραφικού παιχνιδιού, οπότε δεν κακίζω τους παίκτες, πάλι στις εφημερίδες ρίχνω το βάρος της "πατάτας".
Στον μεν ΠΑΟ είχαν πίστη -ξέροντας ότι είναι σαφώς ανώτεροι από το φετινό χάλι που φοράει ερυθρόλευκα- αλλά ποτέ δεν έπαψαν να σέβονται και να υπολογίζουν τον μεγάλο αντίπαλο. Οι δε Πειραιώτες, με πλήρη επίγνωση της αγωνιστικής τους ένδειας, είχαν σαν 'οδηγό' τη νίκη στο Καραϊσκάκη και το γεγονός ότι "έχουν πάρει τον αέρα" των πράσινων.
Στα καθαρά αγωνιστικά, φάνηκε κατ'αρχήν η τεράστια διαφορά στη φυσική κατάσταση των δυο ομάδων. Μηδέν τρεξίματα -πλην ίσως του Τοροσίδη και λίγο του Μπράβο- από τους ερυθρόλευκους, που περίμεναν τον αντίπαλο πίσω απ'τη σέντρα, δίνοντας την ευκαιρία στον Καντέ να νιώσει για μια μέρα Μπεκενμπάουερ και τον Καραγκούνη να ψάχνει απεγνωσμένα που να "τρακάρει" για να πέσει. Σαν σταματημένους τους περνάγανε το Μαρέσκα και το Στολτίδη ο Σιμάο, Ο Καραγκούνης, ο Λέτο και οι άλλοι. Η πάσα του Τοροσίδη για το Μαρέσκα στο Α' ημίχρονο όπου ο Ιταλός δεν κάνει καν προσπάθεια να κυνηγήσει είναι highlight...
Οι Ιταλοι ποδοσφαιριστές φημίζονται για το στυλ τους. Ειδικά οι τερματοφύλακες, μπορεί να φάνε το πιο αστείο γκολ, αλλα θα το φάνε με στυλ, χωρίς να φανούν "Τοχούρογλου". Το ίδιο ισχύει και για τα χαφ. Ο "άρχοντας" του κέντρου Μαρέσκα, δεν κοιτούσε απλώς τους αντιπάλους του να τον περνούν. Δεν έπαιζε απλώς άμυνα με τα μάτια. Το ζούσε, είχε αγωνία... (να δει πού θα καταλήξει η φάση!). Σε μια φάση στο 2ο ημίχρονο ειδικά, αφήνει 3 μέτρα στον Καραγκούνη να σουτάρει έξω απ την περιοχή και οπως τον κοιτάει είναι έτοιμος να πει "Για να σε δώ!" (όπως ο συμπαθής πωλητής στη διαφήμιση των Intersport...).
Για το "άστρο" του Νικοπολίδη (που ακούστηκε χτες και διαβάζεται σήμερα κατά κόρον) διαφωνώ κάθετα. Πού ήταν το άστρο με την Τουρκία στο 1-4 του Καραϊσκάκη? Πού ήταν το άστρο με την Ουκρανία στο Κίεβο? Με τη Ρωσία στο πρόσφατο Euro? Πού ήταν το άστρο με τα Γιάννενα στο Καραϊσκάκη, όπου έφαγε 2 γκολ από κόντρα??? Αυτά, για να λέμε τα πράγματα ΟΛΟΚΛΗΡΑ και όχι ΜΙΣΑ.
Άκουσα και διάβασα για την ατολμία του Νιόπλια και το ρίσκο/μαγκιά του Μπάντοβιτς. Σε μια διαδικασία όπου και οι 2 το παιξαν κορόνα γράμματα, όλα θα μπορούσαν να συμβούν. Είναι απορίας άξιο βέβαια, πώς ο Νιόπλιας κράτησε τον Σιμάο στο ματς, έχοντας απέναντί του ένα κέντρο... απόκεντρο. Να κρατήσει τι ο Σιμάο? Να κόψει ποιον?? Τον "Φειδιππίδη" Ιεροκλή ή τον "Κάσπερ" Μαρέσκα?
Εν κατακλείδι, θα χρησιμοποιήσω το κλισέ, δε γίνεται αλλιώς. Αν δεν κατάφερες να ρίξεις 3 γκολ σε ΑΥΤΟΝ τον Ολυμπιακό (και κινδύνεψες κιόλας να χάσεις με 0-3) και δεν πήρες καν το Χ τότε έχεις πρόβλημα.. Μεγάλο πρόβλημα.
Αλλά και για τον Ολυμπιακό ισχύουν παρόμοια συμπεράσματα. Αν νομίζεις ότι επειδή κέρδισες 2 φορές τον ΠΑΟ είσαι καλύτερος και θεωρείς ότι δε θες ριζικές αλλαγές και ανανέωση, είσαι βαθιά νυχτωμένος. ΠΟΛΥ βαθιά νυχτωμένος!

Skywalker
Θα διαφωνήσω εδώ εγώ, με την αλλαγή του Σιμάο. Και οι 2 προπονητές βασικά, έκαναν "δώρο"το ματς, ο μεν Μπάντοβιτς βγάζει χαφ και αφήνει με 2 μέσους τον Ολυμπιακό, και ο δε Νιόπλιας βγάζει τον Σιμάο που έκλεβε όποτε ήθελε από τους αντιπάλους του την μπάλα, και αφήνει εκ των υστέρων μόνο τον Νίνη, σαν εύκολο στόχο του Ολυμπιακού. Τι είχαν να προσέχουν οι Ερυθρόλευκοι μετά την είσοδο του Νίνη?Αυτόν και μόνον(τον έχασαν βέβαια 2-3 φορές με αποτέλεσμα να βγάλει επικίνδυνες πάσες). Τι εννοώ?Βγάλε Ζιλμπέρτο και βάλε Νίνη, ώστε να έχεις και Καραγκούνη μήπως και δημιουργήσει. Τόσο απλά. Από εκεί και πέρα οι φάσεις του Παναθηναϊκού είναι όλες από στημένες φάσεις, εκτός από τις κάθετες στον Σαλπιγγίδη που είναι αποτέλεσμα κλεψίματος στον Μαρέσκα (τα εύκολα δηλαδή), χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι Πράσινοι δεν είχαν την υπεροχή. Στον αντίποδα οι ευκαρίες του Ολυμπιακού ήταν αποτέλεσμα οργανωμένης αντεπίθεσης. Κοινώς όταν οι Πράσινοι είχαν υπεροχή είχαν και αντίπαλο, όταν ο Ολυμπιακός πήρε αυτοπεποίθηση και κέρδισε την υπεροχή, δεν είχε αντίπαλο.
Στον απόηχο τώρα, οι ατάκες του στυλ "σας κερδίσαμε 2 φορές δεν θα χαρείτε το πρωτάθλημα" είναι εντελώς καφενειακές. ΟΜΩΣ, το ψυχολογικό και επικοινωνιακό κέρδος του Ολυμπιακού είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ, γιατί χάλασε το πάρτυ-φιέστα-εκδίκηση-αποκαθήλωση-τελετή παράδοσης που σαν τρελοί περίμεναν οι οπαδοί του Τριφυλλιού.
Παραθέτω το SMS που έκανε τον γύρο της Ελλάδας (που αποδεικνύει το πως περίμεναν οι Πράσινοι αυτήν την νίκη-έναυσμα):
"Ολοι φοράμε ρούχα πράσινης απόχρωσης σε όποια θύρα και αν έχουμε εισιτήριο. Ολοι φέρνουμε μαζί μας από μια κορδέλα ταμειακής μηχανής σε όποια θύρα και αν είμαστε. Την Κυριακή ξελαρυγγιαζόμαστε. Φοράμε πράσινα και στήνουμε το πάρτι της ζωής μας. Στείλτε το παντού. Φορέας"
Ούτε ξελαρυγγιάσματα είδαμε, ούτε coreo ούτε τίποτα πάντως για να είμαστε δίκαιοι με αυτούς που στο παρελθόν έχουν κάνει όντως το ΟΑΚΑ έδρα(Άγιαξ κτλ)
Τι θέλω να πω? Θέλω να πω πως η καινούρια χρονιά θα βρεί πάλι τους Πράσινους (που αξίζουν φυσικά το φετινό Πρωτάθλημα-αφού δεν είχαν σοβαρό αντίπαλο ενώ αυτοί ήταν αξιοπρεπείς και απλά σταθεροί) με τον μεγάλο τους αντίπαλο στην ίδια θέση στην γραμμή εκκίνησης... Από την άλλη στου Ρέντη θα πρέπει να δουν γιατί αφού έχουν κερδίσει σε 2 Ντέρμπυ τον Παναθηναϊκό, στην Τούμπα και την ΑΕΚ εκτός έδρας δεν παίρνουν εύκολα το Πρωτάθλημα...Οι ευθύνες είναι πολλές και για πολλούς, ακόμα και για την τύχη που αφού του γύρισε πολλές φορές την πλάτη (με την μορφή δοκαριών,τραυματισμών και αυτογκόλ) χθες ξεπλήρωσε κάτι χρωστούμενα.
Τώρα για τον ΠΑΟΚ και τις ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ του Γκαρσία τι να πούμε...Όπου φτωχός και η μοίρα του. Αν η ΑΕΚ είχε συνέλθει λίγο πιο νωρίς στο Πρωτάθλημα θα ήταν μπροστά του πολύ εύκολα.

1 comment:

pavvou said...

Χωρίς Γκαλέτι, Ντουντού, Ντιόγκο, Μέλμπεργκ, Ζαιρί, Λεονάρντο, προπονητή και γυμναστή κατέβηκε ο Ολυμπιακός!

Για να καταλάβουμε πόσο μεγάλη είναι η κόκκινη νίκη και η πράσινη ξενέρα. Ούτε τώρα, ουτέ ποτέ.

Y.Γ.
Ταμείο με έστειλες Skywalker!

Αναζήτηση στο Μπακότερμα