Monday 29 March 2010

Με νοοτροπία μεγάλης ομάδας και διαιτητική προστασία πρωταθλητή

Ο Σαλπιγγίδης ήταν οριακά σε θέση οφσάιντ στη φάση που ανοίγει το σκορ στο Περιστέρι. Ο Καραγκούνης πέφτει σαν να τον χτύπησε το ρεύμα ενώ παίρνει το πέναλτι με το οποίο ο Σισέ έδιωξε το άγχος. Ο ΠΑΟ πήρε τα σπόρια από τον Κάκκο και τους επόπτες, αλλά ήταν κλάσεις ανώτερος από τον Ατρόμητο και θα μπορούσε να τον έχει διασύρει, ειδικά στο β' ημίχρονο. Η νίκη του ΠΑΟ στο Περιστέρι θύμισε πολλές νίκες του Ολυμπιακού στα χρόνια που αυτός έπαιρνε πρωταθλήματα: ο πρωτοπόρος και βέβαιος πλέον πρωταθλητής είχε λίγο σπρώξιμο από τη διαιτησία αλλά και πολύ καλύτερη ομάδα από τους διώκτες του.

Του Αντώνη Καρπετόπουλου

Κυρίως είχε την πρέπουσα νοοτροπία και σε αυτό πρέπει να δώσουμε πολλά συγχαρητήρια στον Νίκο Νιόπλια: ο ΠΑΟ επί των ημερών του προσπάθησε παντού και πάντα να παίξει ποδόσφαιρο κι αυτή η θέλησή του επιβραβεύτηκε. Αυτή η νοοτροπία (που προ της πολυμετοχικότητας και μετά τα χρόνια του Γιώργου Βαρδινογιάννη είχε χαθεί), σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση του ΠΑΟ από τους διαιτητές με τρόπους πολύ καλύτερους από πέρυσι, ήταν ο βασικός λόγος της κατάκτησης του τίτλου. Για τη νοοτροπία υπεύθυνος είναι ο Νιόπλιας, ο οποίος παρουσίασε μια ομάδα που χάρη στη λειτουργία της στην επίθεση, αν μη τι άλλο, αντιδρούσε στα «στραβοπατήματα». Για τη γαλαντόμο αντιμετώπιση από τους διαιτητές, ο πρόεδρος Νίκος Πατέρας: και για τους δύο και τα όσα έκαναν φέτος θα γράψω σχετικά μέσα στην εβδομάδα.

Ο Ολυμπιακός έχω την εντύπωση ότι ολοκλήρωσε τη σεζόν του μία εβδομάδα πριν. Ως κλασική ομάδα στην οποία υπάρχουν ακαθοδήγητοι ποδοσφαιριστές, ο Ολυμπιακός έπαιξε με την Ξάνθη και πάλι βασιζόμενος μόνο σε εμπνεύσεις και προσωπικές ενέργειες. Ο Ολυμπιακός παρατάχθηκε πάλι με μια ελάχιστα λογική σύνθεση (αυτή η μεσαία γραμμή δεν μπορεί να σηκώσει δύο φορ), είχε σε καλή μέρα τον Ντάτολο, αλλά η ομάδα έχασε ένα ημίχρονο μέχρι να καταλάβει τι έπρεπε να κάνει για να ανοίξει την άμυνα της Ξάνθης, η οποία πήρε την ισοπαλία χάρη σε δύο καταπληκτικές επεμβάσεις του Γκσπούρνινγκ αλλά και χωρίς να ιδρώσει. Η ισοπαλία αυτή διατηρεί ζωντανές τις ελπίδες της ακριτικής ομάδας να φτάσει στη σωτηρία: οι ήττες του Λεβαδειακού και του ΠΑΣ κάνουν τον πόντο της Ξάνθης στο Φάληρο να μοιάζει με τεχνητή αναπνοή. Για να σωθείς, άλλωστε, πρέπει να πάρεις ανέλπιστους βαθμούς κι αυτό το ξέρουν όλοι. Η Ξάνθη πήρε τον δικό της «χρυσό» βαθμό: ο Λεβαδειακός θα τον ψάξει με την ΑΕΚ και ο ΠΑΣ θα πάει στην Κρήτη σε δεκαπέντε μέρες να δώσει ένα αληθινό μπαράζ με τον Εργοτέλη έχοντας την ισοπαλία εις βάρος του!

Ο υποβιβασμός μοιάζει να είναι υπόθεση αυτών των τριών. Ο Ηρακλής σώθηκε οριστικά και είναι να απορείς πώς ο Σάββας Κωφίδης (κυρίως) και ο Ολεγκ Προτάσοφ (αρχικά) δεν κατάλαβαν ότι αρκούσε να φτιάξουν μια άμυνα της προκοπής (όπως έκανε ο Μπουμπένκο) για να δουν τον «Γηραιό» να χτυπάει πεντάδα! Η ΑΕΛ κέρδισε την παραμονή χάρη στις καλές μεταγραφικές επιλογές του Ιανουαρίου: όλοι οι επιθετικοί που αποκτήθηκαν (Μπλάζεκ, Κουζέν, Ζέσους και τελευταίος ο νεαρός Πούρι) πέτυχαν γκολ παραμονής! Ο Εργοτέλης και ο Αστέρας Τρίπολης κρατάνε την κατάσταση στα χέρια τους, χωρίς να είναι εκτός κινδύνου: οι χθεσινές νίκες με Καβάλα και Πανθρακικό ήρθαν την ύστατη ώρα. Η επόμενη αγωνιστική θα είναι καθοριστική: για να το πω απλά, όποιος μεταξύ ΠΑΣ, Ξάνθης και Λεβαδειακού δεν κερδίσει, έπεσε!

Τέλος καταθέτω τον ταπεινό θαυμασμό μου για το γκολ του Σκόκο. Στέρησε από τον Πανιώνιο μια νίκη, αλλά πιστεύω ότι ακόμα κι ο Τσακίρης με τον Παράσχο χειροκρότησαν την εκπληκτική αυτή εκτέλεση φάουλ του χειρότερου (!) χθες παίκτη του γηπέδου.

No comments:

Αναζήτηση στο Μπακότερμα