Wednesday 7 April 2010

VISCA BARCA

Ρετρομανείς, παρελθοντολάγνοι και λοιποί «παλιοί» αλλάξανε τα κόζια -που λέει και ο Νικολακόπουλος-… Βραζιλίες του 70, Ολλανδίες του 74, Άγιαξ, Μίλαν, Λίβερπουλ κτλ μετακινήθηκαν μια θέση πιο πίσω στην λίστα με την «καλύτερη ομάδα» όλων των εποχών…

Η Μπαρτσελόνα του Γκουαρντιόλα είναι στην κορυφή και θα είναι για πολύ καιρό ακόμα. Τα επιχειρήματα? Πολλά και αδιάψευστα. Και ξεκινάν από πέρυσι όταν άρχισε αυτήν την τρελή πορεία προς τα 6 τρόπαια. Κατόρθωμα που στο σημερινό ποδόσφαιρο μοιάζει ακατόρθωτο. Και δεν είναι ρε παιδιά μόνο θέμα Μέσσι. Είναι αυτό το αυτόματο που είναι 100% αυτόματο (και όχι αυτοματισμοί και γεωμετρία επί χόρτου και τέτοια που ακούγαμε κατά καιρούς για Άρσεναλ κτλ).

Πόσες φορές σας έχει τύχει να βλέπετε ποδόσφαιρο και μερικές ενέργειες ποδοσφαιριστών να σας φαίνονται λάθος και εσείς με το καθαρό μυαλό σας και από τον καναπέ σας, να βρίσκετε την –όντως- καλύτερη επιλογή? Ε οι παίκτες της Μπαρτσελόνα πέρα από το ότι βρίσκουν την καλύτερη επιλογή πάντα –σύμφωνα με εσάς- , πολλές φορές, στα ελάχιστα δευτερόλεπτα που έχουν να αναλύσουν καταστάσεις, βρίσκουν (η εφευρίσκουν) μια ακόμη καλύτερη επιλογή. Κάποια στιγμή ο Λαπόρτα θα φώναξε τον Πέπε στο γραφείο του , θα άνοιξε το XBOX με το Pro Evolution Soccer και θα του είπε «Αυτό θέλω να κάνουμε», είναι η μόνη λογική εξήγηση. Και δεν το λέω τόσο για χτες, αλλά για το ματς στο Emirates.

Η φετινή Μπαρτσελόνα όμως δεν είναι σίγουρο ότι θα επαναλάβει τα περσινά και θα διατηρήσει τα κεκτημένα. Είναι γάτα ο Μουρίνιο και δεν ξεγιελιέται εύκολα. Ούτε εσείς μην ξεγιελιέστε. Μην νομίζετε δηλαδή ότι θα πάει τα ματς σε μικρά σκορ, δεν είναι χαζός. Δεν θα κοιτάξει δηλαδή το 1 μπροστά και το 0 πίσω όπως συνηθίζει. Γιατί το 1 μπροστά είναι πιθανό, αλλά το 0 πίσω απίθανο. Ροντέο δηλαδή, μόνο έτσι έχει ελπίδες. Η περσινή Τσέλσι που το πήγε στο ξύλο και στα «σφιχτά» και αποκλείστηκε στο 92’ (μην ακούω βλακείες για διαιτησίες τώρα με τον μεγαλύτερο θεατρίνο τον μεγάλων ομάδων στην Ευρώπη, τον Ντρογκμπά), είχε την τύχη με το μέρος της στην Βαρκελώνη.

Εκτός από τα κλασσικά –ναι παιχταράς ο Μέσσι λες και δεν το ξέραμε-, χτες χάρηκα και για τους φιλάθλους στο Καμπ Νου. Ξέρετε τι είναι κάθε ΣαββατοΚύριακο να είσαι 99% σίγουρος ότι η ομάδα σου θα νικήσει εύκολα και μάλιστα με σκορ? Κάπου βαριέσαι κιόλας. Χτες όμως στο γκολ του Μπέντνερ, ο κόσμος φοβήθηκε. Άναψαν τα αίματα. Λίγο το σκορ, λίγο η απουσίες των 2 στόπερ, του Ίμπρα και του Ινιέστα δεν ήθελαν και πολύ. Και έτσι πανηγύρισαν με την καρδιά τους τα 4 γκολ της ομάδας και μου άρεσε αυτό.

Κάτι άλλο τώρα. Αναμφισβήτητα ο Βενγκέρ είναι πολύ καλός προπονητής. Αλλά όχι μεγάλος. Είχε τόσες ευκαιρίες να αποδείξει το αντίθετο αλλά δεν το έκανε ποτέ. Ακούμε τόσα χρόνια για αυτοματισμούς, τρίγωνα, εναλλαγές πλευρών και νέα ταλέντα από τις ακαδημίες. Δηλαδή ο Γκουαρντιόλα τι να πει? Και μην μου πείτε ότι είναι οι μεταγραφές οι διαφορά, γιατί δεν είναι. Η διαφορά είναι ότι έχει ενσωματώσει πολύ καλύτερα και κυρίως πολύ πιο γρήγορα και τους έμπειρους και τους νέους. Είδαμε την Άρσεναλ λοιπόν να δέχεται 6 γκολ σε 2 ματς (από τύχη δεν ήταν 8-9) από μια ομάδα που κάνει ότι κι αυτή. Απλά το κάνει πολύ καλύτερα.

Την Κυριακή είναι δύσκολα στην Μαδρίτη. Η απουσία του Αμπιντάλ δυσκολεύει περισσότερο τα πράγματα από την πλευρά του Ρονάλντο. Δεν ξέρουμε αν θα παίξει και ο Ίμπρα ακόμα και η Μαδρίτη είναι σε φόρμα κι αυτή. Δεν λέω είναι γρήγορη και δυνατή ομάδα, αλλά αν και οι δύο ομάδες πιάσουν καλή απόδοση το ματς είναι λίγα με πολλά…

VISCA BARCA

6 comments:

Anonymous said...

eisai ampallos komplexakias skywalker...ase ton fondeus na grafei...pare ta opadika sou gualia kai traba allou...fetos 8a to parei H Bayern...ampallidH...

Fondeus said...

Δε φταίει ο Βενγκέρ για την Άρσεναλ, και μια χαρά μεγάλος προπονητής είναι. Απλά, η πολιτική του συλλόγου δεν έχει στο "ρεπερτόριό" της αγορές μεγάλων παικτών. Κι όχι τίποτα άλλο, πουλάει και πάρα πολύ, με αποτέλεσμα να μην κρατήσει έναν ενιαίο κορμό για κάποια χρόνια.
Είναι φανερό ότι λείπουν παίκτες με προσωπικότητα από την Άρσεναλ. Ο Πουγιόλ, ο Τσάβι και ο Ινιέστα είναι πια τέτοιοι παίκτες, αλλά η Μπάρτσα τους κράτησε, δεν τους πούλησε. Ο Φάμπρεγκας έχει πιθανότητες να αποκτήσει τεράστια προσωπικότητα, αλλά όταν θα συμβεί αυτό θα είναι 30 και πιθανότατα ΔΕΝ θα παίζει στην Άρσεναλ. Εκεί εστιάζεται το πρόβλημα. Απ'την άλλη, Μπαρτσελόνα έχει έναν κορμό απ'τα φυτώρια, αλλα δε διστάζει να αγοράσει κατά καιρούς Ανρί, Ιμπραίμοβιτς, Τουρέ, Ντάνι Άλβες. Η Άρσεναλ δεν το κάνει. Γι αυτό και δεν προχωράει. Μια χαρά είναι τα συστήματά της και οι αυτοματισμοί της. Της λείπουν 2-3 παίκτες επιπέδουν Τόρες, Κακά, Βίντιτς... Δεν τους 'χτυπάει' όμως. Ας θυμηθούμε και την Μάντσεστερ στο μεταβατικό στάδιο της μετά Μπέκαμ εποχής, προτού έρθουν Ρονάλντο και Ρούνει. Μια καλοκουρδισμένη μηχανή με συγκεκριμένο "ταβάνι" ήταν.
Όσο για το Μέσι, είναι ο μοναδικός στον κόσμο που μπορεί να "ακυρωσει" οποιοδήποτε σύστημα. Είτε του αντίπαλου, είτε και της ομάδας του ακόμα...

Skywalker said...

Μα πάλι εκεί φτάνουμε...στο ότι δεν είναι ΜΕΓΑΛΟΣ. Ανέχεται τέτοια πολιτική? Ποιός του φταίει? Μήπως οι φιλοδοξίες του φτάνουν εκεί? Και οι μεταγραφές Αρσάβιν, Ροσίτσκυ, Αντεμπαγιόρ, και πιό παλιά Βιερά είναι επιπέδου Άλβες και Τουρέ και Ανρί. Ο Ίμπρα εξάλλου ήρθε αντί του Ετό, παίχτη ανδρωμένου στην Βαρκελώνη. Η Μπαρτσελόνα μπορεί να κατεβάσει ομάδα αποτελούμενη μόνο από παίχτες που ήταν στα φυτώρια και τον Μέσι που τον έχει από 16 και να παίζει το ίδιο καλά...

Anonymous said...

anonyme!se esena ton faidro milaw!
skepsou pws tha nai sto pro tou xronou o messi...

Fondeus said...

Μόνο ο Αρσάβιν μπορεί να θεωρηθεί μεταγραφή-όνομα. Ροσίτσκι τον πήρε σχετικά μικρό, το ίδιο και τον Αντεμπαγιόρ.
Η Μπάρτσα αγόρασε Ροναλντίνιο, Ντέκο και Ετό και ανέβηκε επιπεδο, μην το ξεχνάς. Όπως πάντα αγόραζε -ξέχωρα απ΄τα φυτώρια.
Ο Βενγκέρ είναι μεγάλος, ο σύλλογος στον οποίο εργάζεται δεν είναι κι ούτε ήταν ποτέ. Πολύ απλά.

Anonymous said...

mpoukwste twra pou prase h omadara...grafte gia mesi kai klain main...otan 8a to sHkwnei H bayern apenanti se kammia inter taleme...Skywalker Karkine Poyla kai fyge!

Αναζήτηση στο Μπακότερμα