Friday 9 April 2010

Διαδοχολογία

Είναι Αργεντινός, κοντός, "σφαίρα", με απίστευτη ισορροπία και "ξεκίνημα-σταμάτημα-επιτάχυνση" έξω απ΄την ανθρώπινη λογική... Είναι μάγος με τη μπάλα στα πόδια και μπορεί να περάσει μια ομάδα μόνος του, στέλνοντας στον ψυχίατρο τους αντιπάλους και στα ουράνια τους φίλους. Άρα? Είναι ο διάδοχος του Μαραντόνα. Εύκολο συμπέρασμα, απλοϊκό. Μετά και την τελευταία εμφάνιση-όνειρο κόντρα στην Άρσεναλ, ο Λιονέλ Μέσσι ανάγκασε πολλούς δημοσιογράφους (και μη) να γράψουν ξανά για τον "Υιό του Θεού" και διάφορα τέτοια (συμπεριλαμβάνοντας φυσικά και την ομοιότητα του γκολ του Μέσσι με τη Χετάφε και του γκολ του Ντιέγκο με την Αγγλία το '86).
Ας κατεθέσω λοιπόν κι εγώ, ταπεινά, την άποψή μου για το θέμα. Κατ'αρχήν, ο Μαραντόνα δε θα έπρεπε να συζητιέται ΚΑΝ να έχει διάδοχο. Το ίδιο ισχύει και για τον Πελέ, τον Κρόιφ, τον Ζιντάν... Ο Ιησούς και ο Μωάμεθ δεν είχαν διαδόχους. Είχαν μόνο μαθητές και πιστούς. Έτσι λοιπόν και τα ιερά τέρατα του ποδοσφαίρου, δημιούργησαν τις δικές τους σχολές, με τους δικούς τους "μαθητές" και "πιστούς". Έτσι κι ο Μέσσι τώρα, δεν είναι διάδοχος κανενός "προφήτη". Είναι ο ιδρυτής μιας νέας θρησκείας, που θα αποκτήσει τους δικούς της 'απόστολους' και 'μάρτυρες' στις δύσκολες εποχές που έρχονται. Και μετά το Μέσσι θα βγει κάποιος άλλος "Προφήτης" που θα αναγκαστεί να υποστεί τη σύγκριση με το Μέσσι και την διαδοχολογία ... Και τα χρόνια θα περνούν και θα περνούν, μέχρι να φτάσουμε στην εποχή των ποδοσφαιριστών-ρομπότ που θα τα κάνουν όλα τέλεια...
Ποιος ξέρει, ίσως κάποτε να ιδρύσει μια ποδοσφαιρική θρησκεία ένας Νορβηγός τερματοφύλακας. Ένας αθώος γίγαντας που θα οδηγήσει τη Ρόζεμποργκ στην κατάκτηση του Champions League, και την Εθνική Νορβηγίας στην κατάκτηση του Euro. Θα πάρει μεταγραφή σε μια μεγάλη ομάδα και σαν γνήσιος Σκανδιναβός ερασιτέχνης -εραστής της τέχνης- ποδοσφαιριστής σταματήσει στα 31 του αρνούμενος συμβόλαια δισεκατομμυρίων.
Μπορεί να είναι ένας Γκανέζος σέντερ φορ που θα σκοράρει 70 γκολ το χρόνο και μέσα από το ποδόσφαιρο θα αναδείξει και θα στηλιτεύσει τα προβλήματα της Αφρικής. Θα γίνει το "μαύρο πρόβατο" (όνομα και πράμα) για τους απανταχού μάνατζερ της FIFA και της UEFA και θα βρουν έναν τρόπο να τον εξοντώσουν, αλλά αυτός θα επιβιώσει και θα γίνει το ποδοσφαιρικό είδωλο του Τρίτου Κόσμου.
Μπορεί να είναι κι ένα Ελληνόπουλο, που θα καταφέρει να υπερπηδήσει τα εμπόδια του μίζερου πρωταθλήματός μας και να σταθεί η αφορμή για να αλλάξουν επιτέλους τα πράγματα... (Όνειρα ε?)
Όλα ξεκινούν απ'την ανάγκη του ανθρώπου να πιστέψει σε κάτι και πόσο μεγάλη είναι αυτή. Και μέσα στο γενικότερο 'εκφυλισμό' του ποδοσφαίρου (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) τα τελευταία χρόνια, η ανάγκη αυτή είναι μεγάλη...

2 comments:

Anonymous said...

Εχεις φύγει "ελαφρώς" εκτός θέματος...

Fondeus said...

Μπορεί, αλλά προσπάθησα να το δω από μια οπτική γωνία που να ξεφεύγει λίγο απ'τα αμιγώς ποδοσφαιρικά (ξέρεις, σύγκριση τεχνική κατάρτιση, φυσική κατάσταση κλπ).
Εξάλλου για αυτό μιλάνε όλοι :)
Σ'ευχαριστώ πάντως όποιος και να σαι.

Αναζήτηση στο Μπακότερμα