Saturday 9 May 2009

Αμαρτίες γονέων...

Ο κύριος Αριστείδης είναι μεγαλέμπορος και ευκατάστατος. Θεωρείται από τις 'προσωπικότητες' στην πόλη όπου ζει εδώ και αρκετά χρόνια. Έχει έναν γιο, τον Οδυσσέα, που μόλις έκλεισε τα 17 και τελείωσε τη Β' Λυκείου.
Ο μικρός ποτέ δεν ήταν του διαβάσματος, για χρόνια ήτανε αλητάκι αλλά ο μπαμπάς ήθελε σώνει και καλά να τον κάνει επιστήμονα. Στο γυμνάσιο -μόνο- πρέπει να άλλαξε γύρω στους 10 καθηγητές για ιδιαίτερα χωρίς δραστικά αποτελέσματα. Όμως, με το που ξεκίνησε το λύκειο, στρώθηκε ήθελε δεν ήθελε... Αποφάσισε να δώσει για Νομική. ΟΚ.
- Πρέπει να κάνει εντατικά ιδιαίτερα το παιδί. Αρχαία, Έκθεση και Ιστορία.

Στην Α' λυκείου ο μπαμπάς αποφάσισε να 'αναθέσει' τον πιτσιρικά στο γιο της πρώτης του ξαδέρφης, που διάβαζε πού και πού τον Οδυσσέα όταν αυτός πήγαινε στο δημοτικό. Ο ξάδερφος, λοιπόν, βοήθησε τον Οδυσσέα να ανακαλύψει πτυχές του εαυτού του που ίσως είχε αγνοήσει ή και λησμονήσει. Αλλά επί της ουσίας (Αρχαία, Έκθεση και Ιστορία δηλαδή) "δεν τράβαγε". Ποιος είδε τον κύριο Αριστείδη και δεν τον φοβήθηκε...
- Γαμώ τη συγγένειά μου μέσα. Έχασε ένα χρόνο το παιδί με τον Τάκη! Θα του φέρω τον καλύτερο φιλόλογο που κυκλοφορεί, μα τω Θεώ!! Ο Οδυσσέας θα περάσει στη Νομική ο κόσμος να χαλάσει! Και θα περάσει επειδή το θέλω ΕΓΩ!!!

Έδωσε, πήρε, έψαξε από δω έψαξε από κει, βρήκε τελικά έναν νέο και πολύ επιτυχημένο φιλόλογο με 'αποτελέσματα' σε πολλούς μαθητές. Συμφώνησαν να κάνει στον Οδυσσέα Αρχαία, Έκθεση και Ιστορία, συμφώνησαν στις ώρες και τα λεφτά και όλα μια χαρά. Ο απείθαρχος Οδυσσέας ξαφνικά μεταμορφώθηκε στη Β' Λυκείου. Άρχισε να διαβάζει με τις ώρες, άρχισε να λέει "όχι" στους κολλητούς που τον πρήζανε να πάνε για καφέ και για μπάσκετ, κέρδισε το σεβασμό και την εκτίμηση των καθηγητών στο σχολείο που ως τότε τον αντιμετώπιζαν σαν κακομαθημένο πλουσιόπαιδο... 19ρια και 20ρια στα μαθήματα, εκθέσεις φοβερές κλπ κλπ. Ήταν ηλίου φαεινότερο ότι ο κύριος Αριστείδης είχε κάνει διάνα στην επιλογή του καθηγητή. Και ήταν ακόμα πιο φανερό ότι ήθελε να τον κρατήσει για τον Οδυσσέα και στην Γ' Λυκείου. Εδώ ερχόμαστε στο σήμερα...

- Κύριε Αριστείδη, επειδή δέχομαι πιέσεις κι από άλλους γονείς για να κάνω μάθημα στα παιδιά τους, αλλά θέλω να μαι έντιμος απέναντί σας, προτείνω να κάνουμε τα κουμάντα μας από τώρα. Τα πήγαμε μια χαρά με το μικρό, έχει καλές προοπτικές να περάσει κι εγώ είμαι πρόθυμος να τον αναλάβω αποκλειστικά τη νέα περίοδο, αρκεί να κάνουμε κάποιες έξτρα κινήσεις. Κατ αρχήν η αμοιβή μου -την ώρα- πρέπει να αυξηθεί. Λέω να τα βρούμε στα 80 ευρώ.

- Τι???? 80 ευρώ??? Τρελός είσαι??? 50 θα πάρεις και ΑΝ περάσει ο Οδυσσέας στη Νομική θα πάρεις άλλα 2.000 στο χέρι. Α! και πού σαι? Μη μας βάλεις πάλι να αγοράσουμε καμιά 50ριά βοηθητικά βιβλία που κάνουν 30-40 ευρώ το καθένα. Κομμένα αυτά. Και με τα βιβλία τα σχολικά μια χαρά δουλειά θα κάνεις. Έχω κι εγώ τη γραμματική του Τζάρτζανου απ'το γυμνάσιο να στη δώσω, θα βοηθήσει. Μια χαρά μάθαμε εμείς τότε. Έπρεπε να πηγαίνατε τότε σχολείο.

- Ξέρετε... Θα πρέπει να αγοράσετε ορισμένα επιπλέον βοηθητικά βιβλία για τον Οδυσσέα για να αυξήσουμε τις πιθανότητες επιτυχίας, δε γίνεται αλλιώς. Με την αμοιβή θα τα βρούμε 5 πάνω 5 κάτω.

- Με δουλεύεις? Δικός μου γιος είναι, εγώ πληρώνω κι εγώ αποφασίζω! Και στην τελική δε θέλω να συνεχίσεις να του κάνεις μάθημα, τώρα τα πήρα! Τέλος!

- Όπως νομίζετε...


Λίγες ώρες μετά, ο Οδυσσέας παραπονιέται στον πατέρα του:

- Ρε πατέρα γιατί το έκανες αυτό? Μια χαρά τα πήγαινα με τον κύριο Νίκο.

- Άσε ρε, δε γεννήθηκε ακόμα ο άνθρωπος που θα μου κάνει τερτίπια και θα με εξαπατήσει! Θα σου βρώ άλλον καθηγητή καλύτερο και στην ανάγκη θα σου κάνω εγώ μάθημα! Και πρόσεξε καλά κακομοίρη μου, ΠΡΕΠΕΙ να περάσεις στις Πανελλήνιες!!!

Ο κύριος Αριστείδης μετά απ'αυτό, αναμένεται να φάει τρελό "κράξιμο" από τους συγγενείς, αλλά είναι τόσο εγωιστής που δε θα παραδεχτεί το λάθος του. Εξάλλου, όπως διατείνεται πάντα, 'μόνο αυτός ξέρει ποιο είναι το καλό για τον Οδυσσέα'...


Η ιστορία είναι φυσικά φανταστική, άλλα όποιος κατάλαβε κατάλαβε. Έτσι Σωκράτη??

6 comments:

Tromokraxtis said...

Είσαι θεούλης!

Anonymous said...

ο πατερας του λοιπον βρισκει εναν καθηγητη που επαιρνε 50 ευρω την ωρα την ωρα και με τα σχολικα βιβλια εκανε τον αριστειδη να αγαπησει το διαβασμα και οχι να το κανει απο αναγκη.
ο αρειστειδης ειναι τωρα πτυχιουχος νομικης με αριστα και τα χρωσταει ολα στον τελευταιο του δασκαλο που του εμαθε να αγαπαει αυτο που κανει και οι συγγενεις να βλεπουν ενα εξυπνο και οχι ενα διαβαστερο παιδι. τα χρωσταει ολα στον πατερα του! οπως και το οτι απο του αλητης εγινε μαθηταρας! ετσι ο σωκρατης

Fondeus said...

file anonymous sygxwra me alla den katalabainw ti les... a! kai kati akoma. O Aristeidhs einai o pateras, o gios einai o Odysseas. Mallon mperdeythkes kai mperdepses ki emas...

Anonymous said...

ο πατερας του λοιπον βρισκει εναν καθηγητη που επαιρνε 50 ευρω την ωρα την ωρα και με τα σχολικα βιβλια εκανε τον οδυσσεα να αγαπησει το διαβασμα και οχι να το κανει απο αναγκη.
ο οδυσσεας ειναι τωρα πτυχιουχος νομικης με αριστα και τα χρωσταει ολα στον τελευταιο του δασκαλο που του εμαθε να αγαπαει αυτο που κανει και οι συγγενεις να βλεπουν ενα εξυπνο και οχι ενα διαβαστερο παιδι. τα χρωσταει ολα στον πατερα του! οπως και το οτι απο του αλητης εγινε μαθηταρας! ετσι ο σωκρατης...

sry αλλα ηταν μετα απο ποτο το post...μιχαλη με λενε (to anonymous μου την σπαει μεταξυ συγγαυρων)
αυτο που θελω να πω ειναι οτι ο ολυμπιακος κερδισε μεν το πρωταθλημα αλλα χωρις μπαλα...5 παιχνιδια επαιξαν μπαλιτσα,οι μεταγραφες που προτεινε ο βαλβερδε ειναι για γελια...(alonso,oscar) η δεν ερχονταν στον ολυμπιακο με τιποτα (duda) δεν του αρεσε ο ντουντου και ο ματ,στις αρχες ουτε ο βουλης ουτε ο darko.
με το λεμονη ειδα καλυτερη πορεια στην ευρωπη που με καιει και επερνε 300000
ADIOS ERNESTO...

Fondeus said...

De diafwnw se polla mixalh, alla mou fainetai ligo ypervoliko na petyxe to paidi meta apo tetoia peripeteia.
Oson afora to lemoni, egw hmoun yper ths paramonhs tou, opws kai olou tou dioikhtikou montelou, alla to oti phrame prwtathlima sta xartia eksorgise to Swkrath kai ksanaanelave aytos diwxnontas tous olous. les kai tha exane h Venetia veloni an xaname to prwtathlima perysi. Afou etsi ki alliws pali prokrimatika paiksame.
O Takis o Lemonis eixe orama alla...

Anonymous said...

na re file...aytos eixe orama,kai poli kalo epitelio ekanan me ton ivic kai ton mikro kokkalh,alla o thios ta pire sta matia. o valverde den eixe orama den eixe thelish. aggaria tha ekane kai tous to eipe kiolas...mixalhs

Αναζήτηση στο Μπακότερμα