Tuesday 29 March 2011

Σ'ευχαριστώ ω εταιρεία!

Ένα απ'τα στοιχεία που καθιέρωσαν το Μπακότερμα στη συνείδηση των διαδικτυακών αναγνωστών, είναι και τα συχνά θεματικά αφιερώματα. Τελευταία φορά που καταπιαστήκαμε με κάτι τέτοιο ήταν το καλοκαίρι, την περίοδο Μουντιάλ.
Επιστρέφουμε λοιπόν στις "ιστορικές βουτιές" μας με ένα αφιέρωμα στις ποδοσφαιρικές ομάδες που είναι συνυφασμένες με διάσημες (και μη) εταιρείες. H ιδέα γεννήθηκε με αφορμή τη 'δική' μας Skoda Ξάνθη, απ'όπου και θα ξεκινήσουμε.


Skoda Ξάνθη

Ο Α.Ο. Ξάνθης ήταν αποτέλεσμα της συγχώνευσης δύο ομάδων της πόλης, της Ασπίδας και του Ορφέα, το 1967. Η πρώτη παρουσία στην -τότε- Α' Εθνική ήταν την περίοδο 1989/90 (ο σύλλογος δεν έχει υποβιβαστεί από τότε). Τον Οκτώβριο του 1991, γίνεται κάτι πρωτοποριακό για τα δεδομένα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η εταιρεία VIAMAR A.E. (αντιπρόσωπος της Skoda στην Ελλάδα), ανέλαβε εξολοκλήρου τη χορηγία της ομάδας και το όνομα έκτοτε άλλαξε σε Skoda Ξάνθη.



PSV Eindhoven

Χωρίς αμφιβολία, η πιο γνωστή ομάδα-εταιρεία στην Ευρώπη, ίσως και στον κόσμο. Philips Sport Vereniging (Αθλητική Ένωση Philips). Όπως δηλώνει και το όνομα, η Eindhoven, όπως συνηθίζουμε να τη λέμε στην Ελλάδα, ιδρύθηκε το 1913 από την εταιρεία Philips ως ομάδα των εργατοϋπαλλήλων της. Την ίδια χρονιά χτίζεται και το Philips Stadion στη γειτονιά Philipsdorp ("το χωριό της Philips"). Περιττό να πούμε ότι απ'το 1982 (όταν και καθιερώθηκαν οι σπόνσορες στις εμφανίσεις των ομάδων της Eredivisie), o χορηγός στη φανέλα της PSV δεν έχει αλλάξει.



Bayer 04 Leverkusen

Στις αρχές του 20ού αιώνα, η διοίκηση της μεγάλης φαρμακοβιομηχανίας Bayer προσυπέγραψε το αίτημα του Wilhelm Hauschild και άλλων 170 υπαλλήλων για τη δημιουργία ενός γυμναστικού συλλόγου υπό τη σκέπη της εταιρείας. Έτσι, την 1η Ιουλίου του 1904 ιδρύθηκε η Turn- und Spielverein Bayer 04 Leverkusen, με το ποδοσφαιρικό τμήμα να δημιουργείται το 1907 και να αποκόπτεται (μαζί με το χάντμπολ, την πυγμαχία και το στίβο) από το υπόλοιπο σωματείο τον Ιούνιο του 1928 -κρατώντας και τα παραδοσιακά χρώματα κόκκινο και μαύρο- με το όνομα SV (Sportvereinigung) Bayer 04 Leverkusen.



Carl Zeiss Jena FC

H πάλαι ποτέ φιναλίστ του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, ιδρύθηκε στην Ιένα το 1903, από εργάτες του διάσημου οίκου οπτικών Carl Zeiss. Ο χωρισμός της Γερμανίας μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, τη βρήκε όπως ήταν φυσικό στο ανατολικό κομμάτι, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα -λόγω της πολιτικής του καθεστώτος πάνω στον αθλητισμό- να αλλάξει πολλά ονόματα όπως SG Carl Zeiss Jena (1949), BSG Mechanik Jena (1951) και SC Motor Jena (1954). Μετά από περιπέτειες, ο σύλλογος επανιδρύθηκε το 1966 ως FC Carl Zeiss Jena, κρατώντας το όνομά του και μετά την ενοποίηση της Γερμανίας.



Red Bull Salzburg

Η Red Bull Salzburg έχει παράδοση με τις εταιρείες. Το Σεπτέμβρη του 1933 ιδρύθηκε με το όνομα SV Austria Salzburg και το 1978 μετονομάστηκε σε SV Casino Salzburg, ενώ το 1997 ο χρηματοοικονομικός όμιλος Wüstenrot προστέθηκε στο όνομα της ομάδας. Το 2005 η Red Bull αγόρασε την Austria του Salzburg, αλλάζοντας κυριολεκτικά τα πάντα -χρησιμοποιώντας μάλιστα σαν σλόγκαν το "είναι μια νέα ομάδα, χωρίς ιστορία". Οι παραδοσιακοί φίλαθλοι της ομάδας αντέδρασαν στις ριζικές αλλαγές, αλλά δεν κατάφεραν να αλλάξουν τις προθέσεις των νέων ιδιοκτητών, γι αυτό και ίδρυσαν εκ νέου την SV Austria Salzburg, με τα παραδοσιακά μωβ χρώματα. Παρόλα αυτά, η Red Bull την τελευταία 5ετία πρωταγωνιστεί (με 3 πρωταθλήματα) στην Αυστριακή Μπουντεσλίγκα.



Cruz Azul
Μια απ'τις πιο γνωστές ομάδες του Μεξικού στο ελληνικό κοινό (ελέω και του στοιχήματος...) είναι η Cruz Azul, την οποία ίδρυσαν οι εργάτες της τσιμεντοβιομηχανίας Cemento Cruz Azul το Μάιο του 1927. Παρόλο που η 8 φορές πρωταθλήτρια Cruz Azul έχει κι άλλους χορηγούς τα τελευταία χρόνια (Powerade, Umbro, Sony), το όνομα της "μαμάς" τσιμεντοβιομηχανίας δεν έχει αλλάξει.



Sheriff Tiraspol

Γνωστή μας από τα ματς κόντρα στον ΟΣΦΠ για τα προκριματικά του Cl πριν από 2 χρόνια, η Sheriff Tiraspol είναι μια πολύ νέα ομάδα, δημιούργημα του ομίλου εταιρειών Sheriff, που εδρεύει στη Μολδαβία και πιο συγκεκριμένα στο (αυτοαναγνωρισμένο ως) ανεξάρτητο κρατίδιο της Υπερδνειστερίας. Η Sheriff είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία του κρατιδίου (μετά την Tirotex), ένας πραγματικός κολοσσός της περιοχής, που δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό κλάδο, στον πετρελαϊκό, στα ΜΜΕ, έχει αλυσίδα σουπερμάρκετ και δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Η Sheriff Tiraspol μονοπωλεί το πρωτάθλημα της Μολδαβίας τα τελευταία 10 χρόνια.



Honda FC

H Honda Motor, όπως ήταν η αρχική της ονομασία, γεννήθηκε από τους εργάτες της αυτοκινητοβιομηχανίας Honda το 1971. Το παράδοξο είναι ότι παρά την "επωνυμία", ο σύλλογος έγινε επαγγελματικός 20 χρόνια μετά την ίδρυσή του. Ύστερα από μια αποτυχημένη απόπειρα συγχώνευσης με την Honda Motor Sayama (καθώς η μαμά εταιρεία δεν επιθυμούσε αλλαγή έδρας), πολλοί ποδοσφαιριστές αποχώρησαν από την ομάδα, η οποία αποδυναμώθηκε και επέστρεψε δυναμικά στην -ενιαία πια- JFL στις αρχές της δεκαετίας του 2000.



Η λίστα δεν τελειώνει εδώ φυσικά, καθώς οι ποδοσφαιρικές ομάδες στην υφήλιο που έχουν άρρηκτες σχέσεις με οργανισμούς και εταιρείες είναι πάρα πολλές. Κλείνοντας, να αναφέρουμε ενδεικτικά τις:
Arab Contractors Sporting Club της Αιγύπτου, μέλος της ομώνυμης κατασκευαστικής εταιρείας.
Inti Gas Deportes του Περού, ομάδα της εταιρείας φυσικού αερίου Inti Gas.
Türk Telekomspor (πρώην ΡΤΤ) της Τουρκίας, με χορηγό τις Τουρκικές τηλεπικοινωνίες.
Airbus UK Broughton F.C. της Ουαλλίας, ομάδα της ομώνυμης αεροναυπηγικής εταιρείας.





Περιμένουμε τα δικά σας σχόλια, τις προτάσεις και τις ενστάσεις σας.

Tuesday 22 March 2011

Προτεινόμενα Βιβλία - "Αιδώς : η φύση και η σημασία του σεβασμού και της ντροπής στην ηθική ζωή των αρχαίων Ελλήνων"



"..Ωστόσο, μία μέρα πριν την τελετή, ο Κεντέρης και η συναθλήτριά του Κατερίνα Θάνου δεν παρέστησαν σε έκτακτο έλεγχο ντόπινγκ. Οι ίδιοι υποστήριξαν ότι ενεπλάκησαν σε τροχαίο ατύχημα με μηχανή κατά την προσπάθειά τους να σπεύσουν στο Ολυμπιακό Χωριό ώστε να υποβληθούν στο τεστ. Σύμφωνα με τον Κώστα Κεντέρη, ενημερώθηκε για την κλήση της ΔΟΕ για τον έλεγχο 60 λεπτά πριν τη λήξη της προθεσμίας.Αργότερα, η έρευνα έδειξε ότι το ατύχημα ήταν προσχεδιασμένο και εικονικό, ενώ η εισαγωγή και παραμονή τους στο νοσοκομείο ΚΑΤ έγινε μετά από «τηλεφωνική εντολή». Στον απόηχο των γεγονότων, ο Κεντέρης και η Θάνου ανακοίνωσαν την απόσυρσή τους από τους Αγώνες στις 18 Αυγούστου, μετά από την απολογία τους στην πειθαρχική επιτροπή της ΔΟΕ."



"Στις 16 Αυγούστου του 2008, κατά τη διάρκεια των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο και λίγο πριν τα προκριματικά των 400μ. με εμπόδια, η ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι το πρώτο δείγμα της αθλήτριας βρέθηκε θετικό στην απαγορευμένη ουσία μεθυλτριενολόνη (Μ3), σε έλεγχο που διεξήγαγε η WADA στην Ιαπωνία, όπου η εθνική ομάδα του στίβου προετοιμάστηκε για τους Ολυμπιακούς. Η ουσία Μ3 είναι ισχυρό στεροειδές με δράση περίπου εκατό φορές πιο ισχυρή από αυτή της τεστοστερόνης αλλά και μεγάλη τοξικότητα, και είναι η ίδια ουσία που είχε ανιχνευτεί σε άλλους 14 έλληνες αθλητές σε προηγούμενους ελέγχους. Η Χαλκιά κατέθεσε την διαπίστευσή της και αναχώρησε από το Πεκίνο το ίδιο βράδυ, δίνοντας πριν συνέντευξη τύπου όπου υποστήριξε την αθωότητά της, δηλώνοντας σοκαρισμένη για το γεγονός. Λίγες ημέρες αργότερα, ανακοινώθηκε ότι και το δεύτερο δείγμα της αθλήτριας ήταν θετικό. Από την Εισαγγελία Πρωτοδικών διατάχθηκε στις 19 Αυγούστου προκαταρκτική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν παραβιάστηκε ο νόμος περί ντόπινγκ. H ποινή αποκλεισμού δύο ετών επικυρώθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ, στις 26 Νοεμβρίου του 2008."

"Η Τσουμελέκα ανακοίνωσε το τέλος στον πρωταθλητισμό στις 17 Ιανουαρίου του 2009, καθώς ανακοινώθηκε ότι βρέθηκε σε έλεγχο ντόπινγκ θετική σε χρήση ερυθροποιητίνης. Ο ΣΕΓΑΣ επέβαλε στην αθλήτρια διετή αποκλεισμό, ποινή που ανακοινώθηκε επίσημα από την IAAF στις 16 Απριλίου του 2009."


"Το 2004 στους Ολυμπιακούς της Αθήνας κέρδισε χάλκινο μετάλλιο. Όμως κατόπιν βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ -ανιχνεύθηκαν υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα του- και του αφαιρέθηκε το μετάλλιο."
 

"Τον Μάρτιο του 2011 στην αθλήτρια επεβλήθη αποκλεισμός από όλες τις διοργανώσεις για δύο χρόνια από τη Διεθνή Ομοσπονδία Στίβου, με την αιτιολογία ότι «απέτυχε να δώσει δείγμα» σε αιφνίδιο έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στις 23 Μαΐου 2009 στη Γιάλτα της Ουκρανίας, όπου έκανε προετοιμασία."
 




ΥΓ Αφιερωμένο σε εσένα Κυράτσα, σε εσένα Μπάρμπα, σε εσένα 8χρονε φίλε του στίβου, που εκείνο το απόγευμα, στον τελικό των 200μ. ουρλιάζατε σαν όχλος "Κεντέρης-Κεντέρης"

Monday 21 March 2011

Ευτράπελα του Σαββατοκύριακου

Η οπαδός της Έβερτον (Έβερτον-Φούλαμ)




Το σορτσάκι του Φελίπε (Ατλέτικο-Ρεάλ)


Saturday 19 March 2011

Ποδόσφαιρο στην επαρχία...


Σαββατοκυριακάτικη απόδραση στα πάτρια, και μιας και είχαμε αγωνιστική στο χωριό, δε μπορούσα να χάσω την ευκαιρία! Άφησα τον καναπέ μου ενώ έβλεπα Τότεναμ-Γουέστ Χαμ στο -ηλιόλουστο!!!- Λονδίνο, για να πάω στο γήπεδο με το ψιλόβροχο...Ντέρμπι στην ουρά της βαθμολογίας ανάμεσα στον Ερμή Κιβερίου και τον Μυκηναϊκό. Νίκη με 4-2 σε έναν αγώνα που είχε και 2 εύστοχα αλλά και 2 χαμένα πέναλτυ.


Άνοιξε το σκορ...



Χαμένα πέναλτυ... εύστοχα πέναλτυ...









Αγάπες τις εξέδρας



Ειρωνείες και γκρίνιες



Το περίεργο νούμερο και το περιβραχιόνιο



Highlight:Πώς να ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΕ το fair play (1:57)

Μπακότερμα στη Δημαρχία!

Ο άνθρωπος που αποθέωσε την έννοια ΜΠΑΚΟΤΕΡΜΑ, ο τρεισμέγιστος Ρενέ Χιγκίτα, μπαίνει δυναμικά στο στίβο της πολιτικής και φιλοδοξεί να γίνει δήμαρχος στην πόλη Γκουάρνε.

"Χρειάζεσαι περίπου 4.500 ψήφους για να εκλεγείς. Αλλά εγώ ελπίζω ότι θα αποσπάσω 10.000" δήλωσε ο Χιγκίτα...

Τον στηρίζουμε με όλη μας την καρδιά!


Roger Milla - Rene Higuita

Thursday 17 March 2011

Alan Shearer

Άκουσα για πρώτη φορά το όνομα Alan Shearer στο γυμνάσιο. Η Εθνική Ελλάδος έκανε φιλικά προετοιμασίας για το Μουντιάλ των ΗΠΑ και στο Γουέμπλει είχε αρπάξει 5 τεμάχια από τα "λιοντάρια". Τόσα -πάνω κάτω- συνηθίζαμε να τρώμε στο Νησί (και ως σύλλογοι και ως εθνική ομάδα) και η αλήθεια είναι ότι ακόμα -με εξαίρεση το ματς θαύμα του 2002- οι Άγγλοι μας έχουν του χεριού τους. "Το τελικό 5-0 σημείωσε με ωραίο διαγώνιο σουτ ο Alan Shearer" έλεγαν στα αθλητικά, δείχνοντας τα στιγμιότυπα.
Κύλησε αρκετό νερό στο αυλάκι... Την κατάκτηση της Premier League από την Blackburn το 1995 με μπροστάρη τον Shearer ΟΥΤΕ που τη θυμάμαι. Ούτε και το πέρασμά της στο CL την επόμενη χρονιά. Έπρεπε να φτάσουμε στο καλοκαίρι του (Euro) '96 για να διαπιστώσω πόσο σπουδαίος γκολτζής ήταν ο Alan. Απ'το πρώτο κιόλας ματς κόντρα στους Ελβετούς μέχρι το ρεσιτάλ απέναντι στην Ολλανδία και το θρίλερ με τους Γερμανούς στα πέναλτι. Θυμάμαι πόσο μεγάλη εντύπωση μου είχε κάνει ο τρόπος που εκτελούσε τους γκολκίπερ απ'την άσπρη βούλα. Στα χρόνια που ακολούθησαν, δεν τον είδα ποτέ να αστοχεί απ'τα 11 βήματα...


Εκείνο το καλοκαίρι σκάει και η είδηση-βόμβα της μεταγραφής του στη γενέτειρά του, την αγαπημένη Newcastle του Kevin Keegan. Η πιο ακριβή μεταγραφή εκείνου του καιρού. Ως φίλος των "ανθρακωρύχων" (τότε τους φωνάζαμε παράνομα και καταχρηστικά έτσι, κι όχι "καρακάξες") και πιο συγκεκριμένα του σπουδαίου επιθετικού διδύμου Ferdinand/Cole, είδα με πολυ καλό μάτι αυτή τη μεταγραφή, γιατί ο Andy μας είχε 'προδώσει' για τα μάτια του Σερ Άλεξ... Κάπου εκεί, λοιπόν, άρχισα να παρακολουθώ όσο μπορώ πιο συχνά τα κατορθώματα του Alan και γενικότερα τα τεκταινόμενα στο Αγγλικό Ποδόσφαιρο.

Χωρίς ίντερνετ, λάιβ στρίμινγκ :) και λοιπές παρόμοιες ευκολίες, ο μόνος τρόπος ήταν τα στιγμιότυπα των αθλητικών και όσα μάτς έδειχνε κατά καιρούς το συνδρομητικό.

Θυμάμαι...

Το πρώτο του μεγάλο ντέρμπυ με τη Newcastle, να σημειώνει το 4ο γκολ στην ξεγυρισμένη 5άρα κόντρα στη Man Utd...

Nα βάζει 2 και να χάνει άλλα 22 στο 7-1 με την Tottenham παραμονές Πρωτοχρονιάς του '97...

Να ψάχνω -σε τριήμερη εκδρομή στα Τρίκαλα- τηλεόραση για να δω τον τελικό του κυπέλλου Αγγλίας το '98 με την Άρσεναλ, και να γαμοσταυρίζω γιατί ο μεγάλος την έστειλε στο δοκάρι στο 1-0...

Τα -για μια ακόμα φορά- άπιαστα (αλλά χωρίς αντίκρυσμα) πέναλτυ με την Αργεντινή στο Μουντιάλ της Γαλλίας.

Το γκολ με τους Γερμανούς στο Euro 2000

2001. Χειμώνας. Φαβιέρου και Χίου γωνία, στο 24ωρο καφενείο που δεν υπάρχει πια, να χω στηθεί μεσημέριάτικα μόνος μου μπροστά στην τηλεόραση να δω Manchester UTD - Newcastle για το πρωτάθλημα. Ο μεγάλος εκτελεί φάουλ έξω απ'την περιοχή και στέλνει τον Barthez για τσάι (ΕΔΩ στο 1:30) . Πετάγομαι και φωνάζω "ΠΩΩΩΩΩΩ" λες και ήταν γκολ τελικού. Τα τραπέζια του κουμ-καν και του Θανάση γυρίσανε αυτόματα. Περιττό να σας πω, πως αναφώνησαν κι αυτοί το ίδιο βλέποντας το replay...

Τον θυμάμαι στα 34 του να κάνει πλάκα στα πιτσιρίκια του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη, τα οποία δεν προλάβαιναν ούτε να τον κλωτσήσουν...

Τον θαύμασα από τις εξέδρες του St James's Park παρέα με τον Skywalker, να πετάει 2 γκολάκια στο Θρύλο...



Θυμάμαι τα ματς στο Champions League με τη Leverkuzen και την Inter, το μεγάλο come back... Τα γκολ με Everton, West Ham, Charlton, Chelsea, Portsmouth...

Το αγαπημένο μου γκολ. Το εκπληκτικό έμμεσο από τόσο κοντινή απόσταση κόντρα ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΝΤΕΚΑ της West Bromwhich!!!



Θυμάμαι πολλά πολλά ακόμα, όπως και το τελευταίο γκολ της καριέρας του. Μιας καριέρας παρόμοιας με το μόνο σέντερ φορ που μπορεί να συγκριθεί μαζί του εκείνη την εποχή. Τον Gabriel Batistuta. Πλούσια σε γκολ και φτωχή σε τίτλους. Ο εκφωνητής -δικαίως- λέει "Same old Shearer, always scoring!"

Αυτός ήταν ο Shearer. Πάντα να σκοράρει. Να το παστελώνει, να το κολλάει, να γράφει, όπως θέλετε πείτε το. Άλλωστε, όπως ήθελε σκόραρε κι αυτός. Με το δεξί του βρωμόποδο, με το σιδερένιο του κεφάλι, με κόντρες, με βολ πλανέ, με φάουλ, με πέναλτυ...






Επιστροφή..

Επιστροφή για την Ρεάλ στους 8 του Champions League με 3-0 επί της Λυόν. Το πρώτο γκολ μετά από φοβερή ενέργεια του Μαρσέλο..







Ενώ το Μπερναμπέου εύχεται σε έναν άλλο αριστερό μπακ τα καλύτερα για την υγεία του..







Wednesday 16 March 2011

Η ανατροπή και το αναμενόμενο...

Στιγμιότυπα από τους χτεσινούς επαναληπτικούς του Champions League

Bayern Munich - Inter Milan




Manchester United - Olympique Marseille



Tuesday 15 March 2011

119 χρόνια Liverpool

Σήμερα που η Liverpool γιορτάζει τα 119 χρόνια από την ίδρυσή της, θα διαβάσετε παντού αφιερώματα, ιστορικά στοιχεία, μεγάλους παίχτες... Δε νομίζω ότι είναι αναγκαίο να το πράξουμε κι εμείς στο Μπακότερμα.
Μόνο να αναφέρουμε ένα μικρό κομμάτι απ'τον ύμνο της:

At the end of the storm, there's a golden sky...

Θα περάσει η καταιγίδα...




ΥΓ: Ως γνήσιος διαστροφικός φίλαθλος, εκτίμησα τη βαριά φανέλα, το μεγαλείο και τον κόσμο της Liverpool την ημέρα που κέρδισε στο Anfield τον Ολυμπιακό με 3-1...

VRE TA PAIDIA....

ΤΟ ΜΠΛΟΥΖΑΚΙ


Κοίταξε να δεις Βαγγέλη, ο Πάρντο δεν κάνει είναι λίγος...

Συγγνώμη Παναγιώτη... για πάρε το χέρι σου... η μπλούζα σου τι γράφει?


...



Monday 14 March 2011

EPICCCCCCCCCCCCC

Μας ήρθε το εξής email από φίλο.

Καλημέρα,
Αυτό που βλέπετε  στην φωτογραφία είναι το εξής :
Την Καθαρή Δευτέρα με την μεγάλη κακοκαιρία , κάπου στην Εθνική  οδό κοντά στην Λαμία είχε χιονοθύελλα. Τα αυτοκίνητα χρειαζόντουσαν αλυσίδες διότι ο δρόμος γλιστρούσε.  Ο οδηγός του SEAT με αριθμό κυκλοφορίας xxxxxx  δεν είχε αλυσίδες.
Και τότε ο γίγαντας , ο ένας , ο μοναδικός ο Θεός , ο.................. τι σκέφτηκε ;;;;
Έντυσε καλά την γυναίκα του , της έβαλε κασκόλ γύρω από το κεφάλι και την έβαλε να κάτσει πάνω στο καπό ώστε να πατάνε καλά οι ρόδες του αυτοκινήτου του. 
Η διαδρομή κράτησε περίπου  στα  7 χιλ  όσο ήταν και  το πρόβλημα του δρόμου.
Πρέπει να παίρνουμε παράδειγμα από αυτόν τον εφευρετικό συνάδελφο  οδηγό.........................
Κρίμα  που δεν έχουμε την φωτό και από μπροστά .




Friday 11 March 2011

Més que una ciutat

Πάντα όταν γυρίζω από το εξωτερικό με πιάνει μια μελαγχολία. Αυτήν την φορά όμως το κακό παράγινε.
Παρασκευή πρωί με Καθαρά Δευτέρα μεσημέρι λοιπόν, στην Βαρκελώνη.
Οι περισσότεροι έχετε ακούσει και μερικοί έχετε δει από κοντά την ομορφιά της πόλης αυτής. Το χρώμα της, τον ρυθμό της, την χρηστικότητα και την φιλικότητα προς τον πολίτη, την artistic  πλευρά της που τράβηξε εκεί τον Πικάσο, τον Μιρό, τον Νταλί, τον Γκαουντί και τόσους άλλους σημαντικούς ή μη, καλλιτέχνες. Την μυστήρια φύση της που βγάζει προς τα έξω σαν πρωτεύουσα της Καταλονίας, και όχι σαν μια μεγαλούπολη της Ισπανίας. Μια πόλη που μεταμορφώθηκε ριζικά, εκμεταλλευόμενη τα έργα και τα κονδύλια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992.


Καιρός; 15-18 βαθμοί χωρίς ένα σύννεφο τα πρωινά, 10 βαθμούς το βράδυ.
Μεσημέρι, βόλτα στα κεντρικά αξιοθέατα, μιας και το ξενοδοχείο είναι στην Γοτθική συνοικία, δίπλα στην Placa de Catalunya, την πιο κεντρική πλατεία.
Las Ramblas. Κεντρικός πεζόδρομος, κάτι σαν την Ερμού, πολλοί street artists, άνθρωποι από όλες τις γωνιές του πλανήτη, τίποτα ιδιαίτερο όμως. Τέτοιους δρόμους βρίσκει κανείς στις περισσότερες Ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις.

Μερικοί street artists



Κατόπιν βόλτα στο λιμάνι, κάτω από το τεράστιο μνημείο για τον Κολόμβο, κάτι που μου κίνησε την περιέργεια, γιατί δεν καταλάβαινα τι δουλειά είχε με την Βαρκελώνη. Ρώτησα και έμαθα όμως, πως τίμησε την Βαρκελώνη με το να αποβιβαστεί και εκεί μετά το πρώτο του ταξίδι.



H παέγια να πω την αλήθεια δεν με τρέλανε, τουλάχιστον εκεί που την φάγαμε, σε ένα εστιατόριο στο λιμάνι. 
Task No1. Nα πάρουμε στα χέρια μας, τα ήδη κλεισμένα εισιτήρια της Barca. Σε ένα στενό, σε μια τρύπα μαγαζάκι, μια Ασιάτισσα μας δίνει το φάκελο, τα τσεκάρουμε, όλα ΟΚ. Το Σάββατο στις 8, Barca-Zarazoga.
Museu Picasso. Σε ένα εντυπωσιακό, δαιδαλώδες και καλαίσθητο κτήριο, φιλοξενεί μια από τις πλουσιότερες συλλογές του καλλιτέχνη. Με έργα του από την μαθητική του εμπειρία στην ζωγραφική μέχρι και την Μπλε Εποχή και τον Κυβισμό.


Το βράδυ, το πρόγραμμα περιείχε μπαρότσαρκα, με πρώτη στάση το -όπως το θέλει ο μύθος- μπαράκι που ανήκει στον Manu Chao. Από το εσωτερικό του και τους θαμώνες, πείστηκα πως ο μύθος είναι πραγματικότητα. Θα προτιμούσα να μην πουλάνε μπλουζάκια του Manu όμως, και να παιζόταν πιο δυνατά η μουσική.


Το επόμενο πρωί, η καταλυτική ιδέα να νοικιάσουμε ποδήλατο, βοήθησε στο να δούμε με άλλο μάτι την Βαρκελώνη, και να πιάσουμε το "vibe" της πόλης. Εξάλλου, στο μεγαλύτερο της μέρος, είναι επίπεδη, και οι συνθήκες για τους ποδηλάτες είναι ευνοϊκές. Οι κανόνες; Απλοί. Έχει ποδηλατόδρομο; Πας εκεί. Δεν έχει; Πας στο πεζοδρόμιο, αν αυτό ξεπερνά τα 5 μέτρα σε φάρδος. Αν όχι, κι εσύ στον δρόμο με τα αυτοκίνητα, πράγμα που είναι απόλυτα ασφαλές εκεί.
Next stop, Sagrada Familia. Εντάξει, είναι εντυπωσιακή Η Αγία Οικογένεια. Και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα σκεφτείτε. Και δεν μιλάμε για έναν πανύψηλο κοινό ουρανοξύστη, αλλά για μια εκκλησία, γεμάτη λεμπτομέρειες στις κολώνες, στις γωνίες και τα παράθυρα. Σήμα κατατεθέν του διάσημου Gaudi, όπως και τα άλλα δύο κτήρια-σπίτια που είναι σε εκείνη την γειτονιά, η Casa Mila και η Casa Batlo.








Κατόπιν, μια βόλτα στις 'καλές' συνοικίες της πόλης (το λέω έτσι γιατί και στις 'υποβαθμισμένες' δύσκολα θα βρει κανείς ψεγάδι όσον αφορά την διαρρύθμιση, την καθαριότητα, την ύπαρξη χώρων πρασίνου και άπλας) και στάση στον Ζωολογικό Κήπο. 





Next stop, ο λόφος του Μονζουίκ, οδηγώντας τα ποδήλατα από την παραλία Barceloneta και το λιμάνι Olympic.





Ο λόφος Μονζουίκ (όπου βρίσκεται και το πρώην, ομώνυμο γήπεδο της Εσπανιόλ) είναι μια καταπράσινη έκταση, όπου βρίσκονται οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, το Palau Nacional, και το Ίδρυμα του Μιρό. Προσφέρει μια μοναδική εμπειρία θέασης της πόλης από ψηλά.

Ο χρόνος όμως περνούσε και σιγά σιγά έπρεπε να πορευτούμε προς το Camp Nou.
Kάθε γωνιά όμως, κάθε πλατεία, κάθε συνοικία σε καθηλώνει να κάτσεις και εκεί 5 λεπτά, μισή ώρα να χαζέψεις πως ζουν οι άνθρωποι εκεί.

Κρίκετ στην πλατεία




Κάτι σαν ποδόσφαιρο σε άλλη πλατεία


Η ώρα πέρασε όμως, πρέπει να παρκάρουμε τα ποδήλατα και να πάρουμε το μετρό για το Camp Nou. Πράσινη γραμμή, στάση Les Cortes. Όσο πλησιάζουμε στον προορισμό, τα βαγόνια γεμίζουν με blaugrana χρώματα. Καταλαβαίνεις από την ατμόσφαιρα της πόλης πως παίζει η Μπάρσα. To γήπεδο υποστηρίζεται από 2 στάσεις του μετρό, που απέχουν σχετικά μακριά από εκεί, ώστε να υπάρχει αποσυμφόρηση στην προσέλευση και την αποχώρηση 90.000 ανθρώπων από εκεί. Μια μικρή βόλτα γύρω από το γήπεδο, πρέπει να βρούμε και την θύρα μας. 
Η Μπάρσα είναι 7 βαθμούς μπροστά από την Μαδρίτη, την Τρίτη έρχεται το ματς με την Άρσεναλ, υπάρχουν τραυματισμοί και κούραση.


Η είσοδος των ομάδων και ο ύμνος



Παρουσίαση 11άδων


Η Μπάρσα ανοίγει το σκορ με τον Κειτά



Λίγο από το διάσημο τικι - τακα της Μπάρσα



Ευκαρία για το 2-0 από τον Πικέ


Επικίνδυνη αντεπίθεση και σκληρό φάουλ στον Μέσι



Και με το ρυθμικό χειροκρότημα για μια εκτέλεση φάουλ, πάμε σπίτια μας..









Θεατές 78.965
  • Η Barça είχε 80% κατοχή μπάλας!!! Και πιο συγκεκριμένα 81% στο 1ο ημίχρονο και 79% στο δεύτερο... 
  • Από τα 57 λεπτά στα οποία παιζόταν η μπάλα, τα 46 ήταν σε πόδια blaugrana και τα 11 σε πόδια παικτών της Θαραγόθα
  • 961 πάσες των γηπεδούχων έναντι 257 των φιλοξενουμένων. Ο Xavi και πάλι ο ηγέτης με 165!
  • Οι γηπεδούχοι σούταραν 22 φορές προς την εστία του Doblas και οι φιλοξενούμενοι 3 σε αυτή του Valdes
  • Οι Milito (14) και Mascherano (13) ήταν αυτοί που είχαν τα περισσότερα κλεψίματα
  • Είναι το 2ο γκολ του Κειτα στο πρωτάθλημα. Το πρώτο ήταν στο Σαν Μαμές την 5η αγ. 
  • Μετά από την ισοπαλία στο Μολινόν η Μπάρσα έχει 4 συνεχόμενες νίκες στο πρωτάθλημα απέναντι σε Athletic Club, Mallorca, Valencia και Zaragoza.
·         Οι συνθέσεις των ομάδων:

Μπαρσελόνα:
Βαλντές, Μιλίτο, Πικέ, Μάξουελ (75' Αμπιντάλ), Άλβες, Μασκεράνο, Κεϊτά, Τσάβι, Πέδρο (86' Ινιέστα), Κρκιτς (66' Βίγια), Μέσι.

Σαραγόσα: Ντόμπλας, Γιάροσικ, Ντα Σίλβα, Λανθάρο, Ομπράντοβιτς, Ντιόγκο, Πίντο (65' Εντμίλσον), Ντο, Ερέρα (70'Λόπες), Μπερτόλο (70' Ούτσε), Πονγκόλ.


Καθώς φεύγαμε από την θύρα, επιβεβαιώθηκε το ρητό "η Ελλάδα είναι παντού".

Παιδιά από τις ακαδημίες του Ολυμπιακού αποχωρούν από το γήπεδο.



Με το που κατεβήκαμε τις σκάλες ώστε να βγούμε από το γήπεδο, μας πλησιάζει πατριώτης (που είχε ακούσει ότι μιλάμε Ελληνικά) και μας ρωτάει "Παληκάρια ξέρετε πόσα ήρθε Άρης - Ηρακλής;"!!!!!!!

Η επόμενη ημέρα, είχε Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, πάρκο Guell και ατελείωτες βόλτες με το ποδήλατο σε πάρκα, πλατείες, γειτονιές.
Τι είδαμε;

Είδαμε πολύ skate.



Είδαμε μια Bossanova performance.



Είδαμε έναν αυθεντικό κύκλο Καποέιρα.



 Είδαμε μια φιλαρμονική να παίζει σε μια πλατεία, ώστε να χορέψουν οι Καταλανοί έναν τοπικό χορό.



Είδαμε τον Μαραθώνιο της Βαρκελώνης με μεγάλη συμμετοχή και απίστευτη συμπαράσταση από το κοινό.




Είδαμε Καταλανούς να παίζουν Petanque





Πως να περιγράψω τις τελικές μου εντυπώσεις με λίγα λόγια; 'Έπαθα πλάκα 'με την πόλη και σίγουρα θα την επισκεφθώ πάλι. Ενώ γύρισα ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της με το ποδήλατο, δεν είδα την Βαρκελώνη του Biutiful, ούτε την Βαρκελώνη του Vicky Christina Barcelona. Είδα μια μέση κατάσταση που είναι χρωματιστή, ζωντανή, όμορφη και φιλική. Κάθε γωνιά όπως ξαναείπαμε έχει κάτι.
Είδα μια πολυφυλετική πόλη από την μια, αλλά και μια πόλη που έχει έντονο το τοπικό στοιχείο, την διαφορετικότητα από την υπόλοιπη Ισπανία (ακόμα και στα μενού πρώτα είναι τα Καταλανικά και μετά τα Ισπανικά), μια πόλη που φωνάζει Catalonia is not Spain!!!











Όσοι δεν έχετε βρεθεί εκεί, να το κάνετε οπωσδήποτε!!! Και να νοικιάσετε ποδήλατα ;)
Visca Barca!!!Visca Catalunya!!!
Μπακότερμα

Αναζήτηση στο Μπακότερμα