Tuesday 29 March 2011

Σ'ευχαριστώ ω εταιρεία!

Ένα απ'τα στοιχεία που καθιέρωσαν το Μπακότερμα στη συνείδηση των διαδικτυακών αναγνωστών, είναι και τα συχνά θεματικά αφιερώματα. Τελευταία φορά που καταπιαστήκαμε με κάτι τέτοιο ήταν το καλοκαίρι, την περίοδο Μουντιάλ.
Επιστρέφουμε λοιπόν στις "ιστορικές βουτιές" μας με ένα αφιέρωμα στις ποδοσφαιρικές ομάδες που είναι συνυφασμένες με διάσημες (και μη) εταιρείες. H ιδέα γεννήθηκε με αφορμή τη 'δική' μας Skoda Ξάνθη, απ'όπου και θα ξεκινήσουμε.


Skoda Ξάνθη

Ο Α.Ο. Ξάνθης ήταν αποτέλεσμα της συγχώνευσης δύο ομάδων της πόλης, της Ασπίδας και του Ορφέα, το 1967. Η πρώτη παρουσία στην -τότε- Α' Εθνική ήταν την περίοδο 1989/90 (ο σύλλογος δεν έχει υποβιβαστεί από τότε). Τον Οκτώβριο του 1991, γίνεται κάτι πρωτοποριακό για τα δεδομένα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η εταιρεία VIAMAR A.E. (αντιπρόσωπος της Skoda στην Ελλάδα), ανέλαβε εξολοκλήρου τη χορηγία της ομάδας και το όνομα έκτοτε άλλαξε σε Skoda Ξάνθη.



PSV Eindhoven

Χωρίς αμφιβολία, η πιο γνωστή ομάδα-εταιρεία στην Ευρώπη, ίσως και στον κόσμο. Philips Sport Vereniging (Αθλητική Ένωση Philips). Όπως δηλώνει και το όνομα, η Eindhoven, όπως συνηθίζουμε να τη λέμε στην Ελλάδα, ιδρύθηκε το 1913 από την εταιρεία Philips ως ομάδα των εργατοϋπαλλήλων της. Την ίδια χρονιά χτίζεται και το Philips Stadion στη γειτονιά Philipsdorp ("το χωριό της Philips"). Περιττό να πούμε ότι απ'το 1982 (όταν και καθιερώθηκαν οι σπόνσορες στις εμφανίσεις των ομάδων της Eredivisie), o χορηγός στη φανέλα της PSV δεν έχει αλλάξει.



Bayer 04 Leverkusen

Στις αρχές του 20ού αιώνα, η διοίκηση της μεγάλης φαρμακοβιομηχανίας Bayer προσυπέγραψε το αίτημα του Wilhelm Hauschild και άλλων 170 υπαλλήλων για τη δημιουργία ενός γυμναστικού συλλόγου υπό τη σκέπη της εταιρείας. Έτσι, την 1η Ιουλίου του 1904 ιδρύθηκε η Turn- und Spielverein Bayer 04 Leverkusen, με το ποδοσφαιρικό τμήμα να δημιουργείται το 1907 και να αποκόπτεται (μαζί με το χάντμπολ, την πυγμαχία και το στίβο) από το υπόλοιπο σωματείο τον Ιούνιο του 1928 -κρατώντας και τα παραδοσιακά χρώματα κόκκινο και μαύρο- με το όνομα SV (Sportvereinigung) Bayer 04 Leverkusen.



Carl Zeiss Jena FC

H πάλαι ποτέ φιναλίστ του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, ιδρύθηκε στην Ιένα το 1903, από εργάτες του διάσημου οίκου οπτικών Carl Zeiss. Ο χωρισμός της Γερμανίας μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, τη βρήκε όπως ήταν φυσικό στο ανατολικό κομμάτι, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα -λόγω της πολιτικής του καθεστώτος πάνω στον αθλητισμό- να αλλάξει πολλά ονόματα όπως SG Carl Zeiss Jena (1949), BSG Mechanik Jena (1951) και SC Motor Jena (1954). Μετά από περιπέτειες, ο σύλλογος επανιδρύθηκε το 1966 ως FC Carl Zeiss Jena, κρατώντας το όνομά του και μετά την ενοποίηση της Γερμανίας.



Red Bull Salzburg

Η Red Bull Salzburg έχει παράδοση με τις εταιρείες. Το Σεπτέμβρη του 1933 ιδρύθηκε με το όνομα SV Austria Salzburg και το 1978 μετονομάστηκε σε SV Casino Salzburg, ενώ το 1997 ο χρηματοοικονομικός όμιλος Wüstenrot προστέθηκε στο όνομα της ομάδας. Το 2005 η Red Bull αγόρασε την Austria του Salzburg, αλλάζοντας κυριολεκτικά τα πάντα -χρησιμοποιώντας μάλιστα σαν σλόγκαν το "είναι μια νέα ομάδα, χωρίς ιστορία". Οι παραδοσιακοί φίλαθλοι της ομάδας αντέδρασαν στις ριζικές αλλαγές, αλλά δεν κατάφεραν να αλλάξουν τις προθέσεις των νέων ιδιοκτητών, γι αυτό και ίδρυσαν εκ νέου την SV Austria Salzburg, με τα παραδοσιακά μωβ χρώματα. Παρόλα αυτά, η Red Bull την τελευταία 5ετία πρωταγωνιστεί (με 3 πρωταθλήματα) στην Αυστριακή Μπουντεσλίγκα.



Cruz Azul
Μια απ'τις πιο γνωστές ομάδες του Μεξικού στο ελληνικό κοινό (ελέω και του στοιχήματος...) είναι η Cruz Azul, την οποία ίδρυσαν οι εργάτες της τσιμεντοβιομηχανίας Cemento Cruz Azul το Μάιο του 1927. Παρόλο που η 8 φορές πρωταθλήτρια Cruz Azul έχει κι άλλους χορηγούς τα τελευταία χρόνια (Powerade, Umbro, Sony), το όνομα της "μαμάς" τσιμεντοβιομηχανίας δεν έχει αλλάξει.



Sheriff Tiraspol

Γνωστή μας από τα ματς κόντρα στον ΟΣΦΠ για τα προκριματικά του Cl πριν από 2 χρόνια, η Sheriff Tiraspol είναι μια πολύ νέα ομάδα, δημιούργημα του ομίλου εταιρειών Sheriff, που εδρεύει στη Μολδαβία και πιο συγκεκριμένα στο (αυτοαναγνωρισμένο ως) ανεξάρτητο κρατίδιο της Υπερδνειστερίας. Η Sheriff είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία του κρατιδίου (μετά την Tirotex), ένας πραγματικός κολοσσός της περιοχής, που δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό κλάδο, στον πετρελαϊκό, στα ΜΜΕ, έχει αλυσίδα σουπερμάρκετ και δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Η Sheriff Tiraspol μονοπωλεί το πρωτάθλημα της Μολδαβίας τα τελευταία 10 χρόνια.



Honda FC

H Honda Motor, όπως ήταν η αρχική της ονομασία, γεννήθηκε από τους εργάτες της αυτοκινητοβιομηχανίας Honda το 1971. Το παράδοξο είναι ότι παρά την "επωνυμία", ο σύλλογος έγινε επαγγελματικός 20 χρόνια μετά την ίδρυσή του. Ύστερα από μια αποτυχημένη απόπειρα συγχώνευσης με την Honda Motor Sayama (καθώς η μαμά εταιρεία δεν επιθυμούσε αλλαγή έδρας), πολλοί ποδοσφαιριστές αποχώρησαν από την ομάδα, η οποία αποδυναμώθηκε και επέστρεψε δυναμικά στην -ενιαία πια- JFL στις αρχές της δεκαετίας του 2000.



Η λίστα δεν τελειώνει εδώ φυσικά, καθώς οι ποδοσφαιρικές ομάδες στην υφήλιο που έχουν άρρηκτες σχέσεις με οργανισμούς και εταιρείες είναι πάρα πολλές. Κλείνοντας, να αναφέρουμε ενδεικτικά τις:
Arab Contractors Sporting Club της Αιγύπτου, μέλος της ομώνυμης κατασκευαστικής εταιρείας.
Inti Gas Deportes του Περού, ομάδα της εταιρείας φυσικού αερίου Inti Gas.
Türk Telekomspor (πρώην ΡΤΤ) της Τουρκίας, με χορηγό τις Τουρκικές τηλεπικοινωνίες.
Airbus UK Broughton F.C. της Ουαλλίας, ομάδα της ομώνυμης αεροναυπηγικής εταιρείας.





Περιμένουμε τα δικά σας σχόλια, τις προτάσεις και τις ενστάσεις σας.

No comments:

Αναζήτηση στο Μπακότερμα