Friday 21 May 2010

Ιστορίες Παγκοσμίου Κυπέλλου

Κινούμαστε σε ρυθμούς Μουντιάλ εδώ και κάποιες μέρες και θα συνεχίσουμε στο ίδιο μήκος κύματος ενόψει τριημέρου. Σήμερα το μενού περιλαμβάνει τους άρχοντες των πάγκων. Και συγκεκριμένα τους προπονητές του επερχόμενου Μουντιάλ οι οποίοι συμμετείχαν ως παίκτες σε προηγούμενες διοργανώσεις. Κάποιοι απ' αυτούς κατέκτησαν το πολυπόθητο κύπελλο και τώρα σκοπεύουν να το πράξουν και ως προπονητές (κάτι που μόνο ο Μάριο Ζαγκάλο και ο Φραντς Μπεκενμπάουερ έχουνε καταφέρει).


Diego Maradona - Αργεντινή

Είναι μεγάλο το στοίχημα του Ντιέγκο φέτος. Η αμφισβήτηση για τις προπονητικές του ικανότητες είναι αντιστρόφως ανάλογη της λατρείας του ποδοσφαιρικού κοινού (και κυρίως των συμπατριωτών του) προς το πρόσωπό του. Ως παίκτης έζησε ΟΛΑ τα συναισθήματα στα Παγκόσμια Κύπελλα του '82, του '86, του '90 και του '94.




Dunga - Βραζιλία

Δυο τελικοί και ένα κύπελλο δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητος απολογισμός για τον κόουτς της κορυφαίας εθνικής ομάδας στον κόσμο. Το φορτίο είναι βαρύ, ο πάγκος της Βραζιλίας ανέκαθεν ήταν "ηλεκτρικός" και ο Ντούνγκα καλείται να κάνει ό,τι έκανε ως παίκτης-αρχηγός το 1994. Να τερματίσει πρώτος. Συμμετείχε επίσης στα Μουντιάλ του '90 και του '98 (ως αρχηγός).




Fabio Capello - Αγγλία

Μετά από μια επιτυχημένη καριέρα στα μεγάλα κλαμπ της Ιταλίας, ο Καπέλλο κάθεται για πρώτη φορά στον πάγκο μιας εθνικής ομάδας. Και τι πάγκος, αυτός κι αν είναι... "ηλεκτρική καρέκλα". Ως παίκτης ο Καπέλλο συμμετείχε (πετυχαίνοντας μάλιστα και 1 γκολ) στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974.




Morten Olsen - Δανία

Σπουδαία φυσιογνωμία ο Μόρτεν Όλσεν. Σχεδόν 20 χρόνια προσέφερε της υπηρεσίες του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του (1970-89), ενώ ήδη μετρά και 10 χρόνια στον πάγκο της ομάδας. Ήταν μέλος της σπουδαίας Danish Dynamite Team που συμμετείχε στο Μουντιάλ του Mεξικού το 1986.




Huh Jung-Moo - Νότια Κορέα

Από το 2007 καθοδηγεί από τον πάγκο τους συμπατριώτες του ο Huh Jung-Moo και φέτος τους οδήγησε στην 4η (κατά σειρά) συμμετοχή στο θεσμό. Όπως έκανε και σαν ποδοσφαιριστής 25 χρόνια πριν, όταν -με δικό του γκολ κόντρα στην Ιαπωνία- έστειλε τη Νότια Κορέα στα τελικά του ΠΚ του 1986, σπάζοντας μια 'ανομβρία' 32 ετών. Στα γήπεδα του Μεξικού, μάλιστα, σκόραρε απέναντι στην Ιταλία στη φάση των ομίλων.




Javier Aguirre - Μεξικό

Μετά την περίοδο 2001-2002 (οπότε και είχε ξαναοδηγήσει ως κόουτς το Μεξικό στα τελικά), ο Αγκίρε ξανακάθισε πέρυσι στον πάγκο της χώρας του. Συμμετείχε ως -βασικός μάλιστα- ποδοσφαιριστής του Μεξικού στο ΠΚ του 1986.




Vladimír Weiss - Σλοβακία

Μέλος της ενωμένης Τσεχοσλοβακίας που έλαβε μέρος στο μουντιάλ του '90 στην Ιταλία, ο Βάις αγωνίστηκε σε 3 ματς. Στα 2 μπήκε ως αλλαγή στο τελευταίο 10λεπτο και στο 3ο ξεκίνησε βασικός και αντικαταστάθηκε στη συνέχεια. To 2008 ανέλαβε τα ηνία της εθνικής ομάδας της χώρας του και κατάφερε να την πάει για πρώτη φορά -ως Σλοβακία- σε τελικά ΠΚ.




Ricki Herbert - Νέα Ζηλανδία

Πέντε χρόνια παρουσίας στον πάγκο της Νέας Ζηλανδίας κλείνει φέτος ο Χέρμπερτ. Η ομάδα του είναι απ τις μικρότερες σε δυναμικότητα (θεωρητικά πάντα) που θα δούμε το καλοκαίρι στη Νότια Αφρική. Ο Χέρμπερτ έπαιξε σε όλα τα ματς των προκριματικών αλλά και στα 3 ματς της παρθενικής εμφάνισης των Νεοζηλανδών στα παγκόσμια κύπελλα το 1982.


No comments:

Αναζήτηση στο Μπακότερμα