Monday 17 May 2010

Ιστορίες Παγκοσμίου Κυπέλλου

Σήμερα θα ασχοληθούμε με τα ματς που έγραψαν ιστορία για το απρόσμενο αποτέλεσμά τους. Τότε που -όπως συχνά λένε- "ο Δαυίδ νίκησε το Γολιάθ". Και για να μην αδικήσουμε καμιά 'έκπληξη', ας τις πάρουμε με χρονολογική σειρά.


1938 Κούβα-Ρουμανία 2-1

Οι Κουβανοί μπήκαν από το... παράθυρο στο Μουντιάλ του 1938, εξαιτίας της παραίτησης του Μεξικού, και λίγοι πίστευαν ότι θα σκοράρουν έστω σε ένα παιχνίδι. Αυτοί όχι απλώς σκόραραν αλλά κατάφεραν να κερδίσουν την (αρκετά ισχυρή τότε) Ρουμανία.




1950 ΗΠΑ-Αγγλία 1-0

Στην πρώτη της συμμετοχή σε Παγκόσμιο Κύπελλο η Αγγλία υπέστη ένα από τα μεγαλύτερα στραπάτσα στην ιστορία της. Οι -υπερόπτες- Άγγλοι είχαν κερδίσει και στις προηγούμενες 7 αναμετρήσεις τους Αμερικανούς με συνολικό σκορ 45-2!!! Την επόμενη του αγώνα στη Μεγάλη Βρετανία, ο κόσμος διαβάζοντας το σκορ του αγώνα στις εφημερίδες, νόμιζε πως επρόκειτο για τυπογραφικό λάθος.




1954 Δ.Γερμανία - Ουγγαρία 3-2

Έμεινε στην ιστορία σαν το Θαύμα της Βέρνης. Το 1954, η Δυτική -τότε- Γερμανία δεν ήταν το ποδοσφαιρικό μέγεθος που είναι σήμερα. Φάνταζε πολύ μικρή μπροστά στην υπερηχητική και πρωτοπόρα ομάδα της Ουγγαρίας. Έχοντας χάσει -νωρίτερα- στη φάση των ομίλων με 8-3!!! οι Γερμανοί έμοιαζαν εύκολη λεία για την ομάδα του Πούσκας. Παίζοντας όμως με σθένος και έχοντας και την τύχη με το μέρος τους, έπιασαν στον ύπνο τους Μαγυάρους και κατέκτησαν το 1ο τρόπαιο στην ιστορία τους.




1966 Βόρεια Κορέα - Ιταλία 1-0

Το 1966, στα γήπεδα της Αγγλίας, η Ιταλία του Ματσόλα, του Ριβέρα, του Φακέτι κλπ ήταν ένα από τα ακλόνητα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Στη φάση των ομίλων όμως, γνώρισαν μια ήττα-σοκ από την πρωτάρα Β.Κορέα, που αποδείχτηκε (ψυχολογικά) πολύ καθοριστική για τη μετέπειτα πορεία της Σκουάντρα Ατζούρα στο θεσμό. Για πολλούς, παραμένει η μεγαλύτερη έκπληξη όλων των εποχών.




1974 Ανατολική Γερμανία - Δυτική Γερμανία 1-0

Ο πρώτος (και τελευταίος) εμφύλιος στην ιστορία των Μουντιάλ βρήκε νικήτρια τη "μικρή" ποδοσφαιρικά Α.Γερμανία κόντρα στους 'αδερφούς' από τη Δύση. Που δεν ήταν μόνο διοργανωτές αλλά και ένα από τα φαβορί. Οι Δυτικογερμανοί κατέκτησαν τελικά το τρόπαιο, αλλά εκείνη η ήττα έκαναν χρόνια να την ξεχάσουν...




1982 Αλγερία - Δ.Γερμανία 2-1

Άλλο ένα σοκ για τα 'πάντσερ', αυτή τη φορά στο Μουντιάλ της Ισπανίας. Στην πρεμιέρα της διοργάνωσης (και όντας πρωταθλητές Ευρώπης) αντιμετώπισαν τους πρωτάρηδες Αλγερινούς και υπέστησαν μια αναπάντεχη ήττα. Κι αν δεν 'κανόνιζαν' και το ματσάκι με την Αυστρία την τελευταία αγωνιστική των ομίλων, οι Βορειοαφρικάνοι θα είχαν περάσει εις βάρος τους στην επόμενη φάση...




1982 Βόρεια Ιρλανδία - Ισπανία 1-0

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982 είχε κι άλλη έκπληξη. Με θύματα τους διοργανωτές και θύτες τους ηρωικούς Βορειοϊρλανδούς. Τελευταία αγωνιστική των ομίλων και οι Ισπανοί είναι σχεδόν στην επόμενη φάση, απλά περιμένουν να πέσουν στον όμιλο με Αυστρία και Γαλλία, παρά σ'αυτόν με Αγγλία και Γερμανία. Οι Βορειοϊρλανδοί τους κερδίζουν, τους παίρνουν την πρωτιά και τους ρίχνουν στον όμιλο με Αγγλία και Γερμανία..




1990 Καμερούν - Αργεντινή 1-0

Πάλι έκπληξη σε πρεμιέρα. Αυτή τη φορά, τα "Λιοντάρια" του Ροζέ Μιλά, βρήκαν 'μπόσικη' την -μέτρια τότε- πρωταθλήτρια κόσμου Αργεντινή και με έξυπνη τακτική (και λίγο ξύλο παραπάνω κάνουν την έκπληξη, βάζοντας την Αλμπισελέστε σε περιπέτειες... Το 1990, το Καμερούν έγινε η πρώτη Αφρικανική ομάδα που προκρίνεται στα προημιτελικά ενός Μουντιάλ.




1994 Βουλγαρία - Γερμανία 2-1

Έχοντας αποκλείσει στα πέναλτι το Μεξικό, οι Βούλγαροι πέφτουν στα προημιτελικά απάνω στη δυνατή Γερμανία. Κανείς δεν πίστευε ότι θα κάνουν την υπέρβαση, όμως το ταλέντο του Στόιτσκοφ, του Ιβάνοφ, και κυρίως το γκολ του αξέχαστου Λέτσκοφ, έστειλαν τους Γερμανούς σπίτια τους νωρίς νωρίς.




1998 Κροατία - Γερμανία 3-0

Προημιτελικά του Μουντιάλ της Γαλλίας. Τα πάντσερ αντιμετωπίζουν για 2η συνεχή φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο μια ομάδα έκπληξη απ΄τα Βαλκάνια στην ίδια φάση. και μυαλό δεν έδειξαν να έβαλαν. Η αλλοπρόσαλλη παρέα των Κροατών τους φιλοδώρησε με 3 γκολ (κι αν δεν ήταν επιπόλαιη το σκορ θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο) και πέρασε στα ημιτελικά.




2002 Σενεγάλη - Γαλλία 1-0

Πρωτάρης απ'την Αφρική κερδίζει σε πρεμιέρα Μουντιάλ την παγκόσμια πρωταθλήτρια με 1-0. Σας θυμίζει κάτι? Βέβαια. Ό,τι έπαθε η Αργεντινή το 1990 απ'το Καμερούν, το έπαθε η Γαλλία το 2002 απ'τη Σενεγάλη... Mια ήττα από την οποία δε συνήλθε και -συνυπολογιζόμενης και της απουσίας του Ζιντάν- δεν πέρασε ούτε στους 16.




Περιμένουμε τα σχόλιά σας, τις παρατηρήσεις σας και φυσικά... τις ενστάσεις για κάποια ματς που ίσως ξεχάσαμε ή δεν βάλαμε σκόπιμα :)

1 comment:

thimios said...

poly kalo to afierwma paidia.isws na yparxoun ki alles ekplhkseis alla nomizw oti kalypsate to megalytero kommati.

Αναζήτηση στο Μπακότερμα