Monday 22 December 2008

......

Μερικές φορές τα γεγονότα σε πνίγουν...τόσα πολλά έγιναν αυτήν την αγωνιστική, που μόνο μια έμπειρη πένα σαν του Αλέξη Σπυρόπουλου μπορεί να τα σχεδιάσει σε μια στήλη...Το μόνο που του ξέφυγε είναι το ξύλο στο Πανιώνιος - Αστέρας Τρίπολης...

Τρ-Ελλάς

Του Αλέξη Σπυρόπουλου

Ο Ολυμπιακός έβγαλε ανακοίνωση... στα σοβαρά, μεσοβδόμαδα, για τον Γκαγκάτση. Ο Παναθηναϊκός απάντησε, την ίδια ημέρα, με ανακοίνωση ειρωνείας. Νηπιαγωγεία. Την παράσταση έκλεψε, την επομένη, ένας αληθινά μεγάλος του ποδοσφαιρικού συστήματος, όχι σαν τους Ολυμπιακοπαναθηναϊκούς που απλώς περνιούνται για μεγάλοι, ο ένα-είδος-μόνος-του Μπέος. Μόνο οι διαιτητές δεν είχαν μιλήσει αυτά τα πρώτα μεταγκαγκατσικά, γι' αυτό ομιχλώδη, εικοσιτετράωρα. Μίλησαν χθες, ομαδόν. Πυρ. Πολλές σφυρίχτρες, μια ψυχή. Δηλαδή τι μίλησαν, γάζωσαν. Τίμησαν τον απελθόντα πρόεδρο με το να στείλουν αγωνιστικό μήνυμα αλληλεγγύης πως «το έργο συνεχίζεται». Το έργο της παράνοιας. Η κληρονομιά είναι σε ασφαλή χέρια. Να δούμε τώρα, όσοι δεν ξέρουν να εκτιμούν, ποιον θα βρουν... να βρίζουν. Τον μεταβατικό Χατζηαποστόλου; Ή τον Ψυχομάνη; Παραείναι άμαχος πληθυσμός, για να ιντριγκάρουν σαν στόχοι.

Στο μεταξύ συνεχίζεται και το έργο της ρεβάνς των κουκουλοφόρων (με τα πράσινα) από τους αστυνομικούς (με τα χημικά). Επιτέλους ο ανταρτοπόλεμος μεταφέρθηκε απέξω μέσα στο γήπεδο. Από το πεζοδρόμιο και τη βιτρίνα, στην εξέδρα. Περιμέναμε, αργά ή γρήγορα, να συμβεί. Συνέβη στη βολική άπλα του Παγκρήτιου. Οι εικόνες, απολογούμαι προκαταβολικά για την αναισθησία, είχαν υψηλό δείκτη διασκεδαστικότητας. Γέλια που κάναμε! Ρήμαξαν ό,τι βρήκαν, τα 'καναν (αυτά που ρήμαξαν) πρόχειρα όπλα, φωτιές άναψαν, ώς με τη μάνικα κυνηγούσαν «κράνη και ασπίδες». Μυθικό αποκορύφωμα, παιζόταν το ματς κι ο Χενκ Τεν Κάτε στο πέταλο ικέτευε (παρέα με τον Τζόρβα)οπαδούς να σταματήσουν. Επί τόπου ένας έβγαλε φωτογραφική μηχανή, σαν μανιώδης Ιάπωνας τουρίστας, και απαθανάτισε το στιγμιότυπο! Απέναντι οι του ΟΦΗ, που οι Παναθηναϊκοί τούς έκραζαν με την προσφώνηση «τσάτσοι του Βαρδινογιάννη», άπλωσαν πανό-έκκληση στον Αϊ-Βασίλη. Ενα μνημείο αγραμματοσύνης. «ΣΤΗΛΕ ΜΑΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΑΛΗΘΙΝΟ». Με «η». Λίγα μέτρα μπροστά η φωτεινή μπάρα διαφήμιζε στρώματα, κουρτίνες και λοιπά είδη προικός του μικρομεσαίου Βατσινά. Ο Μαντζουράκης, στο πούλμαν έψαχνε πού χάθηκε ο Ν'Ντόι. Τρ-Ελλάς.

Στο Καραϊσκάκη, αποθεώθηκε ο γκολκίπερ-κηπουρός. Η διολίσθηση προς τη γραφικότητα είναι ανεπίστρεπτη. Οχι ο Κηπουρός του Πανσερραϊκού. Ο μέλλων (;) κηπουρός Κηφισιάς που, κατά τον δήμαρχο, εφόσον αποδεχτεί τον διορισμό, δεν θα λουφάρει. Θα παίρνει χίλια ευρώ μηνιάτικο και θα τα δουλεύει ώς το τελευταίο σεντ. Εχει να σπείρει, ως ειδικός, γκαζόν. Το χειρότερο θα 'ταν βεβαίως τερματοφύλακας να διοριζόταν στον Τροχονόμο της Κηφισιάς! Αλλά και για κηπουρός μια κακή αρχή ήταν πως του 'βαλε γκολ ο... Χλωρός. Ετσι, πρώτος εναντίον τελευταίου, πήγε να προκύψει το αποτέλεσμα της χρονιάς. Θ' αποδιδόταν στον ακροβατικό Βραζιλιάνο γκολκίπερ Πεσάνια. Με καλό όνομα ήδη στην Πορτογαλία (Πάσος Φερέιρα) όσο για να 'ναι πολυτέλεια στο επίπεδο Θρασύβουλος. Προσέκρουσε όμως στο... ακροβατικό μάτι ενός δύστυχου Θεσσαλονικιού ρέφερι που του 'καναν χριστουγεννιάτικο δώρο να παίξει το πιο εύκολο ματς της σεζόν, να περάσει ένα ανέφελο Σαββατοκύριακο κάτω στην Αθήνα, να κάνει τις δημόσιες σχέσεις του, να γυρίσει πίσω χαρούμενος, να κάνει γιορτές σαν άνθρωπος. Και του 'κατσε η σπάνια κέντα, αυτός ο αγώνας να μπει στις καθυστερήσεις με 1-1. Συμπάσχουμε! Ο Ολυμπιακός είχε, έχει, θα έχει τον τελευταίο λόγο. Για να μην παίρνουν πολλά θάρρητα και κακομαθαίνουν τη μία με πέναλτι την άλλη με την (ανύπαρκτη) κόκκινη για φάουλ που δεν έκανε ο Ρουμπάκης ποτέ, στον Παναθηναϊκό. Στην ΑΕΚ, ιδίως από τότε που αποχώρησε ο Ντέμης, επίσης τους κακομαθαίνουν... για να καταλαβαίνουν τι έχαναν τόσο καιρό που είχαν τον Ντέμη. Το σερί εύνοιας (έξι αγωνιστικές) εντυπωσιάζει. Αλλά η ΑΕΚ έχει την τύχη να μην ασχολείται μαζί της κανείς.

ΥΓ Δύο μεγάλα πανό είχαν σηκώσει χθες στο γήπεδο οι οπαδοί του ΟΦΗ για το ματς με τον Παναθηναϊκό. Το ένα έγραφε... «Αϊ-Βασίλη σε παρακαλώ, στείλε μας έναν ιδιοκτήτη αληθινό». Και το άλλο... «Ντροπές της Κρήτης, πουλήστε τώρα». Οταν ανέβηκε ο Βατσινάς για να καθήσει στον χώρο των επισήμων, έγινε ο μεγάλος χαμός από πλευράς οργανωμένης εξέδρας, ενώ σηκώθηκε και τρίτο πανό που έγραφε... «Κάτω η Χούντα του Βαρδινογιάννη»... Ακόμη και οι οπαδοί του Παναθηναϊκού φώναζαν κάποιες στιγμές... «έξω οι τσάτσοι του Βαρδινογιάννη», «που είν' ο Ν' Ντόι οέο πού είν' ο Ν' Ντόι», προτρέποντας «ρίξε τον ΟΦΗ Βατσινά»! Μια ωραία ατμόσφαιρα...

1 comment:

Anonymous said...

can u leave ur phone number to me???

Αναζήτηση στο Μπακότερμα